Η χώρα υποδοχής - όπου οι πωλήσεις αλκοόλ συνήθως περιορίζονται σε αλλοδαπούς που πίνουν σε αδειοδοτημένα ξενοδοχεία και εστιατόρια ή σε μη μουσουλμάνους κατοίκους με ειδικές άδειες στα σπίτια τους - ασκεί σημαντική πίεση στη FIFA να σταματήσει να πουλά μπύρα στα οκτώ γήπεδα όπου θα διεξαχθούν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Εάν το αίτημά της γίνει δεκτό, αυτό θα σημαίνει ότι η Budweiser - ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του τουρνουά - δεν θα μπορεί να πουλήσει την μπύρα της στους οπαδούς στους αγώνες και θα μπορούσε να κινηθεί νομικά απέναντι στη τη FIFA για παραβίαση του συμβολαίου πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε με την εταιρεία.
Οι συζητήσεις για το θέμα πιστεύεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Budweiser και της FIFA, αν και οι New York Times λένε ότι το μπλόκο στις πωλήσεις της Budweiser είναι πλέον «πιθανό» μετά την παρέμβαση των βασιλικών μελών του Κατάρ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παρέμβαση έγινε από τον Σεΐχη Τζασίμ μπιν Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, αδελφό του ηγεμόνα του Κατάρ.
Έτσι κι αλλιώς ακριβό και περιορισμένο το… σπορ
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι επισκέπτες του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπορούν να αγοράσουν αλκοόλ σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, σε ζώνες φιλάθλων σε συγκεκριμένες ώρες και σε γήπεδα, αλλά όχι μέσα στα στάδια.
Η μπύρα θα κοστίζει σχεδόν 12 λίρες στους επίσημους χώρους και οι φίλαθλοι θα περιορίζονται αναγκαστικά σε τέσσερα ποτά για να μην μεθύσουν. Όποιος μεθύσει θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ειδική ζώνη μέχρι να… συνέλθει.
Θα υπάρξει συνέχεια στις παραχωρήσεις;
Η FIFA έκανε ήδη μία παραχώρηση αυτή την εβδομάδα στους οικοδεσπότες του Κατάρ σχετικά με τη διαθεσιμότητα της Budweiser στα γήπεδα.
Οι διοργανωτές επέμειναν ότι τα σταντ της Budweiser ήταν πολύ εμφανή, έτσι η FIFA συμφώνησε να τα μετακινήσει σε θέσεις όπου θα ήταν λιγότερο ορατά, κάτι που δεν συνηθίζεται όταν υπάρχει χορηγική συμφωνία.
Μόλις πριν τρεις μήνες, η FIFA συμφώνησε επίσης να μετακινήσει την ημερομηνία έναρξης του τουρνουά μια μέρα νωρίτερα, ώστε οι γηπεδούχοι να παίξουν στον μοναδικό αγώνα εκείνη την ημέρα, με την αναμέτρηση Κατάρ-Εκουαδόρ να διεξάγεται πλέον στις 20 Νοεμβρίου.
Εάν η πώληση της Budweiser απαγορευτεί στα γήπεδα, τότε το μόνο μέρος όπου μπορείτε να αγοράσετε αλκοόλ μέσα ή γύρω από τα στάδια θα είναι στα hospitality boxes, τα οποία ξεκινούν από 22.450 δολάρια ανά αγώνα. Όσοι είναι αρκετά τυχεροί να πάρουν μια θέση σε ένα τέτοιο box υπόσχονται «αναψυκτικά, μπύρες, σαμπάνια, κρασιά επιλεγμένα από σομελιέ και ποτά υψηλής ποιότητας».
Η πώληση αλκοόλ δεν είναι η μόνη διαμάχη που έχει ταλαιπωρήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, το οποίο διεξάγεται το χειμώνα, επειδή οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες στη χώρα της ερήμου συχνά ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Η ζέστη θα είναι ακόμα έντονη, ακόμη και το χειμώνα, με τις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας να κυμαίνονται γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου με υψηλά ποσοστά υγρασίας.
Η Ουαλία έχει ήδη μετατοπίσει τις προπονήσεις της από τη 1.30 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. επειδή οι παίκτες δυσκολεύονταν. Οι τελευταίοι αγώνες στο Κατάρ θα ξεκινούν γύρω στις 22:00 τοπική ώρα, όταν η ατμόσφαιρα θα είναι πιο δροσερή, αλλά μερικά από τα προηγούμενα παιχνίδια θα διεξαχθούν με καύσωνα στις 13:00.
Το Κατάρ αντιμετωπίζει επίσης σοβαρές κατηγορίες για κακοποίηση μεταναστών εργατών - πολλοί από τους οποίους πιστεύεται ότι πέθαναν από τη ζέστη - που έχτισαν τα γήπεδα και τις υποδομές του Παγκοσμίου Κυπέλλου για να υποδεχθούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο οπαδούς που κατεβαίνουν σε μια χώρα με κανονικό πληθυσμό μόλις 300.000.
Επισήμως, η Ντόχα λέει ότι μόνο τρεις θάνατοι αποδίδονται άμεσα στο κατασκευαστικό έργο, αλλά οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο αριθμός αυτός ανέρχεται πιθανότατα σε εκατοντάδες, και πιθανώς σε χιλιάδες.
Ο Σεπ Μπλάτερ, το πρώην αφεντικό της FIFA που αναγκάστηκε να παραιτηθεί λίγο μετά την ανακοίνωση της ανάληψης της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το Κατάρ εν μέσω σκανδάλου διαφθοράς, παραδέχτηκε ότι η συγκεκριμένη ανάθεση ένα «λάθος».
Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί και για τους μεσαιωνικούς νόμους και αντιλήψεις που υπάρχουν στη χώρα, θέτοντας ακόμα και σε κίνδυνο κατηγορίες επισκεπτών.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρεσβευτής του Παγκόσμιου Κυπέλλου και πρώην διεθνής με την Εθνική Καλίντ Σαλμαν, είπε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η ομοφυλοφιλία, που θεωρείται παράνομη στο Κατάρ, είναι «ζημία στο μυαλό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr