Τα δημοσιεύματα επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, στο τουρκικό μέσο TGRT Haber.
Ο υπουργός είπε πως η συμφωνία με τη Συρία για την ΑΟΖ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης της Άγκυρας για την επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουράλογλου.
Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τα αεροδρόμια στη Συρία, να αποκαταστήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και να αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές της χώρας. Επίσης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία βασικών δομών αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Η συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας θεωρείται και από την ελληνική πλευρά εξαιρετικά πιθανή, καθώς είναι εμφανής η επιρροή της Τουρκίας στη νέα ηγεσία της χώρας μετά την πτώση Άσαντ.
Τι σχολιάζει η Ελλάδα
Ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολιάζουν πως μία τέτοια συμφωνία αναμένεται να επηρεάσει τη γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα σημειώνει ακόμα πως η μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία δεν νομιμοποιείται να υπογράψει τέτοια συμφωνία, που μοιάζει με αυτή της Τουρκίας με τη Λιβύη.
«Πρόκειται για μια μεταβατική κατάσταση στην Συρία, που δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Το παρακολουθούμε. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο και τις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr