Πρόκειται για επταπλάσια αύξηση σε σύγκριση με τον μέσο αριθμό των επαναπατριζόμενων από το 2017, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γιερλικαγιά στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Όπως μεταδίδει το γερμανικό ARD, η Τουρκία έχει υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες από τη χώρα του εμφυλίου πολέμου της Συρίας στον κόσμο- σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στη χώρα. Μέχρι στιγμής, οι Σύροι είχαν χάσει το δικαίωμα διαμονής τους και συνεπώς το δικαίωμά τους να επιστρέψουν εγκαταλείποντας την Τουρκία.
Κατόπιν οδηγιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα άτομο ανά οικογένεια Σύρων προσφύγων θα έχει πλέον το δικαίωμα να εισέρχεται και να εξέρχεται από τη χώρα τρεις φορές μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, προκειμένου να κάνει «προετοιμασίες», σύμφωνα με την Yerlikaya.
Η Τουρκία επιμένει στις επιστροφές των Σύρων
Οι Σύροι αντιμετωπίζουν μια ολοένα και πιο αντιπροσφυγική διάθεση στην Τουρκία. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θέλουν η πλειοψηφία να εγκαταλείψει τη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, περίπου οι μισοί Σύροι που βρίσκονται στη χώρα είναι κάτω των 18 ετών, ενώ η κυβέρνηση στην Άγκυρα βρίσκεται σε στενή επαφή με τους νέους Σύρους κυβερνήτες, τους οποίους έχει υποστηρίξει υλικοτεχνικά και στρατιωτικά στον αγώνα κατά του κυβερνήτη Μπασάρ αλ Άσαντ. Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πτώση του, η Τουρκία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία της στη Δαμασκό. Η Τουρκία διατηρεί επίσης προξενείο στο Χαλέπι
Διαλύονται οι άτακτες ομάδες ενόπλων στη Συρία
Στη Συρία, η αναδιοργάνωση του κράτους συνεχίζεται. Αφού ο επικεφαλής της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής Hajat Tahrir al-Sham (HTS), Ahmed al-Sharaa, απαίτησε πρόσφατα να ανακοινώσουν όλες οι ένοπλες ομάδες τη διάλυσή τους, τώρα φαίνεται ότι κάνουν αυτό το βήμα. Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP, επικαλούμενα τη νέα κυβέρνηση, επετεύχθη σχετική συμφωνία.αυτό που θα απασχολήσει τη Συρία για πολύ καιρό ακόμη είναι να συμφιλιωθεί με τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το καθεστώς Άσαντ. Σύμφωνα με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που διορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι νέοι κυβερνήτες θέλουν να συνεργαστούν για το θέμα αυτό.
Οι πρώην αντάρτες της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής HTS είναι «πολύ δεκτικοί» στο αίτημα συνεργασίας του ανεξάρτητου και αμερόληπτου μηχανισμού για τη Συρία, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων, Ρομπέρ Πετί.
ΟΗΕ: Διασφάλιση αποδεικτικών στοιχείων για τη διερεύνηση εγκλημάτων
Η επίσκεψη της οργάνωσης στη Δαμασκό ήταν η πρώτη στη Συρία από τότε που η ομάδα ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2016 για να συγκεντρώσει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στη Συρία. Η Petit τόνισε τη σημασία της προστασίας των εγγράφων και άλλων αποδεικτικών στοιχείων και δήλωσε ότι μετά την ανατροπή στη Συρία και την απελευθέρωση κρατουμένων από τα διαβόητα κέντρα κράτησης του Άσαντ, οι εκκλήσεις στη Συρία να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν υπό τον Άσαντ αυξάνονται. «Το τέλος της διακυβέρνησης του Άσαντ είναι μια σημαντική ευκαιρία για εμάς να εκπληρώσουμε την εντολή μας επί τόπου», δήλωσε ο Πετίτ και πρόσθεσε: »Ο χρόνος τελειώνει. Έχει απομείνει μόνο ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να διασφαλίσουμε αυτές τις τοποθεσίες και το υλικό που βρίσκεται εκεί».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr