Υπενθυμίζει δε ότι, οι σχετικές αποζημιώσεις στα «θύματα», δεν δόθηκαν από τις εταιρίες παραγωγής εμβολίων και την Κομισιόν αλλά από τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.
Όπως, αναλυτικότερα, αναφέρει, σύμφωνα με τις εκδόσεις των συμβάσεων που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, οι κατασκευαστές εμβολίων για τον COVID-19 δεν υπόκεινται σε καμία ευθύνη κατά την «πειραματική» φάση μετά την έκδοση της υπό όρους έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και την Επιτροπή στις 21 Δεκεμβρίου 2020.
Τα κράτη ανέλαβαν να αποζημιώσουν τυχόν καταγγέλλοντες .
Αυτό επιβεβαιώθηκε στον Τύπο και στις ακροάσεις της Ειδικής Επιτροπής για την πανδημία COVID-19 (COVI) στη Βουλή.
Στις αρχές Οκτωβρίου 2022, τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca έλαβαν όλα τυπική έγκριση από τον EMA και την Επιτροπή.
Τα δισθενή εμβόλια Pfizer και Moderna έλαβαν επίσης τυπική έγκριση στις 12 Σεπτεμβρίου και 20 Οκτωβρίου 2022 αντίστοιχα. Στην περίπτωση αυτή, ο EMA κατέγραψε 1 546 166 τοξικές παρενέργειες, 11 265 από τις οποίες ήταν θανατηφόρες.
Εύλογα, λοιπόν, ρωτάει την Κομισιόν αν μπορεί να διαβιβάσει στα μέλη της επιτροπής COVI, αντίγραφα των συμβάσεων και όλη την τεκμηρίωση για τον COVID-19 που έχει στα χέρια της καθώς και αν τα εργαστήρια (Pfizer, Moderna, κ.λπ.) είναι υπεύθυνα, για την αποζημίωση των θυμάτων των τοξικών παρενεργειών των εμβολίων COVID-19, που χορηγούνται από την ημέρα κατά την οποία εκδόθηκε η τυπική άδεια κυκλοφορίας από την Κομισιόν.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr