Τώρα η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερα «όπλα» στη διάθεσή της και είναι εξασφαλισμένη πλήρως, τουλάχιστον ως προς το όνομα. Η χρήση του ονόματος της Μακεδονίας για τη συγκεκριμένη χώρα δεν επιτρέπεται. Αποτελεί παραβίαση διεθνούς συμφωνίας και γι’ αυτό υπήρξε ισχυρή αντίδραση και εκ μέρους της ΕΕ.
Προφανώς, δε, εφόσον οι γείτονές μας επιμείνουν στις εθνικιστικές κορώνες, το «όνειρο» της ένταξής τους στην ΕΕ θα μείνει «όνειρο» και μάλιστα απατηλό. Και θα έχουν επίσης μπελάδες με το ΝΑΤΟ.
Στα παραπάνω προσθέστε πως ακόμα και εντός της Βόρειας Μακεδονίας και της νέας εθνικιστικής κυβέρνησης, υπάρχουν λογικές φωνές. Όπως για παράδειγμα αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης, που είπε πως η ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, είναι ουσιαστικά άκυρη καθώς δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο όνομα της χώρας.
Και επαναλαμβάνουμε, πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών όλες αυτές οι αντιδράσεις δεν υπήρχαν γιατί στην πραγματικότητα εμείς απλώς στρουθοκαμηλίζαμε και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης έλεγε την ΠΓΔΜ... «Μακεδονία» σκέτο.
Στο σήμερα, η ΝΔ βρίσκεται προφανώς σε δύσκολη θέση γιατί ως γνωστόν είχε «πολεμήσει» τη Συμφωνία, ενώ από το 2019 που βρίσκεται στην κυβέρνηση δηλώνει πως απλώς την αποδέχεται ως «συνέχεια του κράτους». Και τώρα καλεί την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τη Συμφωνία. Άραγε γιατί; Επειδή απλά υπάρχει ή επειδή επιβάλλει στη Βόρεια Μακεδονία να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα και όχι το σκέτο Μακεδονία;
Ρητορικό το ερώτημα, προφανώς...
Η Συμφωνία των Πρεσπών ακόμα κι αν δεν είναι τέλεια, είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα και σίγουρα διόρθωσε την πρότερη κατάσταση. Τώρα, τα έφερε έτσι η ζωή και αυτό είναι περισσότερο εμφανές από ποτέ.
Φανταστείτε να ζητήσει το VMRO από τη ΝΔ να καταργήσουν από κοινού τη Συμφωνία. Τι θα πράξει η ΝΔ; Ή αν η νέα κυβέρνηση κάνει τη Συμφωνία "κουρελόχαρτο", τι θα πράξει η Ελλάδα;
Υπάρχει δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη που σχετικά πρόσφατα είπε πως εφόσον δεν τη θέλει ούτε η άλλη πλευρά, η Συμφωνία μπορεί να καταγγελθεί και να αλλάξει.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε μάλιστα πως είναι κρίμα που δεν είχε βγει νωρίτερα το VMRO για να δοθεί η ευκαιρία για αλλαγές. Και να που έγινε πράξη η ευχή του.
Αλλά να αλλάξει η Συμφωνία ως προς τι; Το VMRO είναι ένα ακραίο κόμμα που θεωρεί ότι όλοι οι Σκοπιανοί είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τι ακριβώς θα διαπραγματευθεί μαζί τους η ΝΔ; Ή θα αποδεχθεί πως η Συμφωνία είνα άκυρη έτσι απλά, ας επιστρέψουμε στα παλιά; Και θα χαρίσει το βέτο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ;
Θυμίζουμε πως χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών, στη Βόρεια Μακεδονία υποχρεώθηκαν και κατέβασαν τα αγάλματα του Μεγαλέξανδρου από τις πόλεις τους, άλλαξαν όλες τις ταμπέλες στους δρόμους ώστε να μην υπάρχει πουθενά το σκέτο «Μακεδονία». Ο αυτοκινητόδρομος «Αλέξανδρος ο Μεγάς» μετονομάστηκε σε αυτοκινητόδρομος «Φιλία», ενώ το αεροδρόμιο των Σκοπίων από «Μέγας Αλέξανδρος» ονομάζεται πλέον «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων».
Αυτά θέλει να καταργήσει, να επαναδιαπραγματευθεί και να αλλάξει η κυβέρνηση της ΝΔ και η ακροδεξιά ελληνική «πολυκατοικία»; Δεν μοιάζει με καλή ιδέα. Και έχω την αίσθηση πως στην πραγματικότητα η κυβέρνηση συμφωνεί με αυτό. Αν τεθεί θέμα κατάργησης από τη μεριά των γειτόνων η Ελλάδα θα απαντήσει πως δεν δέχεται καμία επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχει Συμφωνία και πρέπει να γίνει σεβαστή. Διαφορετικά η Βόρεια Μακεδονία θα ξεχάσει οριστικά ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και κάθε διμερή σχέση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr