Αν και στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν κανονικά ως «Βόρεια Μακεδονία», εκείνη χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία», με την πρέσβη της Ελλάδας στη χώρα, Σοφία Φιλιππίδου, να αποχωρεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης την έντονη δυσαρέσκειά του, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και του Συντάγματος της χώρας.
«Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας», καταλήγει με νόημα η ανακοίνωση.
Κατακραυγή και από τις Βρυξέλλες
Ανάλογο μήνυμα έστειλαν και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, ξεκαθαρίζοντας ότι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προχωρήσει με τέτοιες ενέργειες.
«Για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Χ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας», αναφέρει από την πλευρά της η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι.
Σημειώνει ότι η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ανάρτησή του στο Χ, χαρακτηρίζει πολύ απογοητευτικό το γεγονός και επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».
Αντιδράσεις από το αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία
Η αναφορά της Σιλιάνοφσκα προκάλεσε αντιδράσεις και εντός της χώρας, με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας να κάνει λόγο για «παραβίαση του Συντάγματος» και για «κρίση στις σχέσεις με την Ελλάδα», που προκλήθηκε από τις δηλώσεις της νέας προέδρου.
«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κιόλας φράση καταπάτησε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη ούτε Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας», δήλωσε ο Άρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.
Άκυρη η ορκωμοσία
Πάντως, το περιστατικό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας, Κρέναρ Λόγκα, να δηλώνει, μάλιστα, ότι η ορκωμοσία είναι άκυρη!
«Η αγνόηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας καθιστά άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα.
Πρέπει είτε να επαναληφθεί η διαδικασία είτε τη θέση του προέδρου της χώρας να αναλάβει προσωρινά ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Γιόβαν Μίτρεσκι», δήλωσε.
«Βέλη» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Τη δυσαρέσκειά τους για το περιστατικό, επιρρίπτοντας και ευθύνες στην κυβέρνηση εκφράζουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «νέα διπλωματική αποτυχία της χώρας», η οποία σημειώνει ότι «φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ μιλά για «βαρύτατη πρόκληση», ζητώντας από την κυβέρνηση να αντιδράσει και να γνωστοποιήσει το ζήτημα «στους διεθνείς οργανισμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ».
«Οι αναφορές της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπηρετούσε την πραγματική επίλυση των διαφορών των δυο χωρών, αλλά τελικά μόνο την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ που έχει αποδειχθεί ως ο βασικός παράγοντας της αποσταθεροποίησης και της τροφοδότησης του εθνικισμού στα Βαλκάνια.
Οι τελευταίες εξελίξεις εκθέτουν τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίστηκε τη ΝΑΤΟϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, στο όνομα δήθεν της εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών στο πλαίσιο της “συμμαχίας”, όσο και τη ΝΔ και τα αλλά κόμματα που από τη μια ψάρευαν στα θολά κι επικίνδυνα νερά του εθνικισμού και από την άλλη αποσιωπούσαν τον πραγματικό ΝΑΤΟϊκό χαρακτήρα της συμφωνίας.
Άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ εξελίσσεται σε πρωτοπαλίκαρο των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και στα Βαλκάνια, όπως αποδείχθηκε και με τη στάση της για την είσοδο του προτεκτοράτου του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης», επισημαίνει με τη σειρά του σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr