Η υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε μηνύματα ενότητας και συνεργασίας. Ο κ. Φάμελλος εμφανίστηκε όμως και ως θεματοφύλακας του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόμενος τις θέσεις και τη λειτουργία του κόμματος, όπως αυτή είχε καθοριστεί από την εποχή Τσίπρα.
Ο Φάμελλος πιστεύει δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (παρά τις παλινωδίες της περιόδου Κασσελάκη) είχε και έχει πολιτική ταυτότητα, αλλά και όργανα που συναποφασίζουν με δημοκρατικές διαδικασίες. Ότι παραμένει ένα κόμμα με σταθερές αξίες και πάγιες θέσεις για όλες τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής και που θα συνεχίσει να πορεύεται με αυτές.
Φάνηκε επίσης να θέλει να επενδύσει πάνω στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος και μάλιστα στο προεκλογικό debate κάλεσε τον Παύλο Πολάκη να εξηγήσει γιατί δεν σεβάστηκε στο παρελθόν συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πχ το "ναι" για την ισότητα στο γάμο.
Η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη από την άλλη μεριά στηρίχθηκε σε ένα πρόγραμμα 6 πυλώνων το οποίο ουσιαστικά ήθελε να ανατρέψει το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Πολάκης θεωρεί ότι το κόμμα παραείναι στρογγυλεμένο και πρέπει να επιστρέψει σε εποχές 2012 και 2015. Γι΄αυτό προέταξε πολιτικά τη σύγκρουση με τη διαφθορά και στην οικονομία ένα πρόγραμμα που μιλά για επανακρατικοποιήσεις επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ αλλά και η Εθνική Τράπεζα.
Προφανώς, αυτές οι θέσεις δεν εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και του Φάμελλου. Δεν εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ των 87 που φαίνεται ότι κάνουν κουμάντο στα όργανα.
Ο Πολάκης, αναγνώρισε μεν τη νίκη Φάμελλου, αλλά έσπευσε να δηλώσει πως βάσει αποτελέσματος έχει μαζί του τον μισό ΣΥΡΙΖΑ. Μία άκρως διχαστική δήλωση στη μόνη ημέρα -έπειτα από καιρό- που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να παρουσιαστεί ενωμένος. Ουσιαστικά ο Πολάκης χώρισε τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύο νέα κόμματα. Ένα δικό του κι ένα των άλλων.
Ο Φάμελλος πέρασε βέβαια στο "ντούκου" τη δήλωση και ελπίζει πως θα βρει τις ισορροπίες.
Αυτό, όμως, δεν αλλάζει όσα έχει στο μυαλό του ο Πολάκης. Πως δηλαδή κατά τη γνώμη του οι 35.000 άνθρωποι που τον ψήφισαν είναι ο μισός ΣΥΡΙΖΑ και είναι βέβαιο ότι -αργά ή γρήγορα- θα βάλει μπουρλότο στα όργανα του κόμματος. Στην ουσία βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συρρικνωθεί τόσο που ο Πολάκης, όπως και ο Φάμελλος, δεν έχουν ούτε το μισό του μισού.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώστε ακόμα πως η παρουσία και μόνο του αψύ Κρητικού βάζει εμπόδια στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και τις συνεργασίες που ενδεχομένως να αναζητήσει ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, είτε με τη Νέα Αριστερά, είτε με το ΠΑΣΟΚ.
Συνεπώς, καλά τα μηνύματα για ενότητα και επανεκκίνηση, αλλά στην πράξη οι ισορροπίες είναι και πάλι οριακές εντός του ΣΥΡΙΖΑ και η περαιτέρω διάσπαση δεν έχει ακόμα αποφευχθεί οριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr