‘Ερευνα της Διανέοσις δείχνει πως αναφορικά με το μέλλον τους, οι Έλληνες ανησυχούν κυρίως για την οικονομία, αλλά παράλληλα έχουν -ευτυχώς- αντιληφθεί τα προβλήματα του δημογραφικού και της κλιματικής αλλαγής.
Βέβαια, σχεδόν οι μισοί Έλληνες θεωρούν πως η κλιματική αλλαγή είναι «εφεύρημα των πλούσιων χωρών σε βάρος των φτωχών». Κι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που προκύπτει από την έρευνα.
Οι Έλληνες μοιάζει να έχουν καταλάβει μεν τα προβλήματα του μέλλοντος, αλλά ποντάρουν σε λάθος... άλογα. Και όταν λέμε άλογα εννοούμε τους θεσμούς.
Άλλωστε, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι σε επίπεδο θεσμών, οι Έλληνες εμπιστεύονται περισσότερο την οικογένεια, το στρατό και την εκκλησία, παρά τους επιστήμονες, τους τεχνοκράτες τους δικαστές και τους πολιτικούς. Για τα ΜΜΕ φυσικά ούτε λόγος, που βρίσκονται στα... τάρταρα της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Την ίδια ώρα, σε μεγάλο βαθμό οι Έλληνες αναγνωρίζουν πως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τις ζωές τους, ωστόσο, το 50,6% έχει αρνητικά συναισθήματα για αυτήν.
Κάπως έτσι, με το στρατό, τη θρησκεία και την οικογένεια να αναδεικνύονται για τους Έλληνες πιο σημαντικοί θεσμοί από την επιστήμη και την πολιτική, η χώρα μοιάζει να έχει φρενάρει και σε ορισμένες περιπτώσεις να οπισθοδρομεί.
Κρίση θεσμών κρατά πίσω τη χώρα, καθώς οι πολίτες δεν εμπνέονται από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες προόδου.
Για παράδειγμα, παρότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία χάρη στους επιστήμονες και τα εμβόλια, αυξάνονται οι Έλληνες που όχι απλά δεν εμβολιάζονται οι ίδιοι, αλλά αρνούνται ακόμα και τους εμβολιασμούς των παιδιών τους.
Εδώ και δεκαετίες, ο παιδικός εμβολιασμός στην Ελλάδα ήταν σχεδόν καθολικός και ξεπερνούσε το 80% του πληθυσμού. Πλέον, όμως, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σημαντικά στο 68%.
Την ίδια ώρα, σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο Φόρουμ των Δελφών φαίνεται πως το 67% όσων δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια εγείρουν προβληματισμούς που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Ακόμη, το 80% δηλώνει ότι γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Ωστόσο, μόνο το 48% αναφέρει ότι εμβολιάστηκε.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ήδη έχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ασθένειες που είχαμε ξεχάσει, όπως η ιλαρά και ο κοκκύτης, ενώ αν μειωθούν κι άλλο οι εμβολιασμοί το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο έντονο σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Η δεισιδαιμονία και η άγνοια που ταλανίζουν το ανθρώπινο γένος βγήκαν στην επιφάνεια με την πανδημία, με το λαϊκισμό να κερδίζει έδαφος με κύριους εκφραστές κληρικούς, πολιτικούς, αλλά και ψευτοεπιστήμονες.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί αρκετά, χαρίζοντας ακόμα και τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.
Οι επιστήμονες, όμως, στέλνουν σαφές μήνυμα: Τα εμβόλια είναι η καλύτερη επένδυση στην δημόσια υγεία. Για κάθε 1 ευρώ που θα επενδύσει η πολιτική στα εμβόλια θα πάρει πίσω 3 ευρώ άμεσα από νοσηλείες που θα αποφύγει και 10 ευρώ από έμμεσο κοινωνικό κόστος εξοικονομώντας δισεκατομμύρια σε βάθος χρόνου.
Αλλά σίγουρα αυτή την απόφαση δεν θα την πάρει η Εκκλησία και ο Στρατός. Η χώρα χρειάζεται αποφάσεις ουσίας για να προοδεύσει, αλλά αν κρίνουμε και από τα ευρωψηφοδέλτια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια διάθεση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr