Σε πρώτη φάση, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακές πηγές, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα συμβάλει στο 60-70% των ροών από νέα κεφάλαια, ενώ το υπόλοιπο 30-40% θα ακολουθήσει μετά την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές. Σχετικά με το velocity των συναλλαγών, η διοίκηση του Χ.Α. εξηγεί πως η διαφορά μεταξύ emerging και developed market βρίσκεται στο ότι στις αναπτυσσόμενες κάνουν trading χώρες και στις ανεπτυγμένες κλάδοι. Απώτερος στόχος της αναβάθμισης αποτελεί η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Ο ερχόμενος Σεπτέμβριος «θα μπορούσε να είναι μία πρώτη περίπτωση upgrade από τον FTSE» δήλωσε ο επιτελικός διευθυντής επιχειρησιακών λειτουργικών (COO) του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Νίκος Πορφύρης, σε παρέμβασή του κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΕΧΑΕ στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Σημειώνεται ότι οι αξιολογήσεις γίνονται κάθε Σεπτέμβριο από τον FTSE και κάθε Ιούνιο από τον MSCI. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το dual listing (σ.σ. ταυτόχρονη διαπραγμάτευση μίας μετοχής σε δύο χρηματιστήρια) είναι εύκολα πραγματοποιήσιμο και τόνισε ότι το μεγάλο «κομμάτι» του τζίρου των εταιρειών αυτού του είδους πραγματοποιείται στην ελληνική αγορά. «Είμαστε η primary αγορά για όσες εταιρείες είναι dual list» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πορφύρης.
Στο προσκήνιο η ναυτιλία
Η λύση του dual listing «παίζει» σε μεγάλο βαθμό για την προσέλκυση ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον δείκτη Nasdaq της Wall Street. Η διοίκηση του Χ.Α. έχει προχωρήσει σε επαφές με το αμερικανικό αποθετήριο για την περίπτωση που προκύψουν προβλήματα κατά τη διαδικασία της παράλληλης ένταξης και διαπραγμάτευσης, με τον «δρόμο» να ανοίγει διάπλατα και από νομικής άποψης. «Δεν υπάρχουν ούτε νομικά ούτε τεχνολογικά προβλήματα για να γίνει dual listing με τη Νέα Υόρκη» διευκρίνισε ο κ. Πορφύρης.
Στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με την Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, τόνισε ότι η Επιτροπή στοχεύει στη δημιουργία ικανού πλαισίου για την εισαγωγή ποντοπόρων ναυτιλιακών εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ίδια εκτιμά ότι η παρούσα συγκυρία είναι θετική για μία τέτοια προοπτική εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων, της προοπτικής αναβάθμισης του investment grade της Ελλάδας και της διαρκούς ανανέωσης του στόλου.
Σε ερώτηση για το pipeline νέων εισαγωγών στην εναλλακτική αγορά, στην παρουσίαση της ΕΧΑΕ αναφέρθηκε πως υπάρχει διασπορά από παραδοσιακούς κλάδους (π.χ. τρόφιμα), αλλά και όχι τόσο παραδοσιακούς (π.χ. τεχνολογία), κάτι που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν από τη διοίκηση της ΕΧΑΕ δύο εταιρείες, οι οποίες έχουν καταθέσει τους φακέλους για την εισαγωγή τους στην εναλλακτική αγορά και περιμένουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Για την κύρια αγορά, τα περισσότερα «βλέμματα» είναι στραμμένα στη δημόσια εγγραφή (IPO) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος βρίσκεται προ των χρηματιστηριακών πυλών. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της διοίκησης της ΕΧΑΕ, η εισαγωγή του ΔΑΑ προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2024.
Πλήθος εταιρειών στον «προθάλαμο»
Πέραν του αεροδρομίου, χρηματιστηριακές πηγές του reporter.gr ανέφεραν ότι πολύ κοντά στην είσοδο βρίσκονται ορισμένες ΑΕΕΑΠ (εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία), όπως η Noval Property, η Trade Estates και η Orilina Properties, ενώ υπάρχει και τραπεζικό «άρωμα» καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δρομολογείται η εισαγωγή της Optima Bank. Σε ό,τι αφορά τη Noval, εκκρεμεί η είσοδός της στο Χ.Α. και εκτός απροόπτου αναμένεται κατά το β’ εξάμηνο του 2023. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει η εταιρεία τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η προθεσμία για την εισαγωγή των μετοχών της έχει παραταθεί έως τις 15 Οκτωβρίου του 2023.
Όσο για την Optima Bank, πρόκειται για την πρώτη τράπεζα που θα εισαχθεί μετά από πολλά χρόνια στο Χ.Α., με την ένταξή της στην κύρια αγορά να υπολογίζεται περί τα τέλη του 2023. Για το δεύτερο 15νθήμερο του ερχόμενου Οκτωβρίου προγραμματίζει ο όμιλος Fourlis την είσοδο της θυγατρικής Trade Estates στο Χρηματιστήριο, ενώ δρομολογείται η είσοδος και άλλου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Σχέδια για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο κάνει και η Lamda Malls, η θυγατρική της Lamda Development με τα εμπορικά κέντρα. Στην ετήσια γενική συνέλευση που διεξήχθη την Τετάρτη (21/6) ο CEO της μητρικής, Οδυσσέας Αθανασίου, προσδιόρισε χρονικά την αυτονόμηση της Lamda Malls και την εισαγωγή της στο Χ.Α. κατά το β’ εξάμηνο του 2024 και συγκεκριμένα το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους.
Παράλληλα, την ιδιότητα του εξ αποστάσεως μέλους (remote members) διαπραγμάτευσης στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου απέκτησαν η Freedom Finance Europe και η Green Post Trading, αμφότερες με έδρα την Κύπρο, με στόχο να στρέψουν περισσότερους κωδικούς προς την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Πάντως, η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο Χ.Α. Σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση, η ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ. ανέφερε ότι απαιτείται να γίνει η χρηματιστηριακή αγορά ευνοϊκότερη, αποτελεσματικότερη και πιο ευέλικτη για τις εισηγμένες εταιρείες, αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο να επαναπροσδιορίσει τη θέση του στη διεθνή κεφαλαιαγορά. Τέλος, έκανε λόγο για την ανάγκη υιοθέτησης κινήτρων προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες εταιρείες στην ελληνική κεφαλαιαγορά, αλλά και να διευκολυνθεί η παρουσία των υφιστάμενων.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr