Πρόκειται, μάλιστα, για τον πρώτο θεσμικό φορέα αυτής της κατηγορίας, που αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μέχρι σήμερα έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την ΤτΕ τρία ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων: η ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions (έλαβε άδεια τον Ιανουάριο του 2022), η Microsmart (έλαβε άδεια τον Μάρτιο του 2023) και η AΦΗ Microfinance Α.Ε. (έλαβε άδεια τον Μάιο του 2023). Τα προαναφερθέντα ιδρύματα αναμένεται να ξεκινήσουν τη δραστηριοποίησή τους στο αμέσως επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι από το 2014 η AΦΗ και από το 2018 η Μicrosmart (ως Microstar) δραστηριοποιούνταν ως αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες στο χώρο των μικροχρηματοδοτήσεων, μεσολαβώντας προς συγκεκριμένες τράπεζες για την εκταμίευση από αυτές μικροδανείων προς πελάτες, που οι ίδιες οι εταιρείες είχαν προσεγγίσει και καταρχάς αξιολογήσει.
Η ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions προσφέρει ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες μικροχρηματοδοτήσεων, σε συνεργασία με το ΤΜΕΔΕ σε όλη την ελληνική επικράτεια, παρέχοντας μικροχρηματοδοτήσεις ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, έως 25.000 ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης ή/και δάνεια επενδυτικού σκοπού, με μηδενικά έξοδα δανείου. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, Χάρης Αγκυρόπουλος, «η λειτουργία του ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις και προσδοκίες του επόπτη μας, της ΤτΕ», ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Η συμμόρφωση διασφαλίζει την διαφάνεια των δραστηριοτήτων μας. Παρέχοντας προσιτές και προσαρμοσμένες χρηματοδοτικές λύσεις, δίνεται η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους».
«Κλειδί» για την ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions αποτελεί η δέσμευση στην ψηφιακή καινοτομία, καθώς όπως είπε ο κ. Αγκυρόπουλος «κατανοούμε την αξία της ευχρηστίας και της προσβασιμότητας». Η διαδικασία χρηματοδότησης είναι απλοποιημένη σε όλα τα «βήματα» της υποβολής αιτήματος. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα γίνεται μέσω του ΤΜΕΔΕ και μέσω του ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, ενώ η αυθεντικοποίηση των στοιχείων γίνεται μέσω των κωδικών Taxisnet. Το ποσό του δανείου κυμαίνεται από 500 ευρώ έως 25.000 ευρώ και το χρονικό περιθώριο αποπληρωμής του διαμορφώνεται από 12 μήνες (1 χρόνος) έως 60 μήνες (5 χρόνια). Το εκάστοτε ποσό παρέχεται για την αγορά και μίσθωση εξοπλισμού, την ανάπτυξη προϊόντων, αλλά και την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.
Οι βάσεις για την ανάπτυξη του θεσμού
«Μέσω καινοτόμων καναλιών παράδοσης και ψηφιακών εφαρμογών οι μικροχρηματοδοτήσεις γεφυρώνουν το χάσμα, διασφαλίζοντας ότι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι προσβάσιμες σε όλους», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την παρουσίαση της ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, η ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμπειρία δίνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για τις προοπτικές του οικονομικού μοντέλου της μικροχρηματοδότησης στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μικροχρηματοδοτήσεις αποτελούν ένα από τα ελάχιστα διαθέσιμα εργαλεία για τους συνήθως αποκλεισμένους από το τραπεζικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών επιχειρήσεων. «Πιστεύω ότι η ύπαρξη ενός ισχυρού θεσμικού κανονιστικού πλαισίου για τη χορήγηση των μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα θέτει γερά θεμέλια για την ομαλή και επιτυχή ανάπτυξη του θεσμού στη χώρα μας» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας.
Η πλειοψηφία των παρόχων μικροχρηματοδότησης είναι μη τραπεζικά ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων (94%), τα οποία λειτουργούν ως ΜΚΟ, μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (NBFIs), κυβερνητικοί φορείς και συνεταιρισμοί. Σύμφωνα με μελέτη του Δικτύου Ευρωπαϊκής Μικροχρηματοδότησης (“European Microfinance Network”) το 2022, το 80% των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων αξιολογούν την κατάστασή τους ως καλή ή πολύ καλή και το 71% των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων πιστεύει ότι η επιχειρηματική τους κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, η αξία του συνολικού χαρτοφυλακίου μικροχρηματοδοτήσεων στην Ευρώπη εκτιμάται σε €4,3 δισ. από €3,9 δισ. ευρώ το 2020 (+9%) και ο αριθμός των ενεργών δανειοληπτών ήταν 1,4 εκατ. από 1,2 εκατ. το 2020 (+20%). Το 84% των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων διαθέτει ψηφιακές λύσεις που υποστηρίζουν τους πελάτες στην υποβολή αίτησης και τη διαχείριση ή την αποπληρωμή ενός δανείου. Τέλος, σύμφωνα με την ίδια μελέτη του Δικτύου Ευρωπαϊκής Μικροχρηματοδότησης, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση θεωρείται από τις ΜΚΟ ως σημαντική πρόκληση. Αλλά και για τις τράπεζες η θέσπιση σχετικών ρυθμιστικών κανόνων γεννά ποικίλους προβληματισμούς.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr