Πιο συγκεκριμένα, την παραπάνω θέση ανέδειξε κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) και της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), Μιχάλης Τζωρτζωρής, τονίζοντας παράλληλα πως η ασφαλιστική αγορά δεν είναι ούτε σε ευνοϊκό, ούτε καν σε ουδέτερο περιβάλλον. «Αντιθέτως, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα μάλλον εχθρικό περιβάλλον» είπε χαρακτηριστικά.
Αναλύοντας περαιτέρω αυτή την άποψη, ο κ. Τζωρτζωρής σημείωσε πως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν οι τιμωρητικοί φόροι του κράτους. «Έχουμε το μεγαλύτερο φόρο ασφαλίστρων στην Ευρώπη, καθώς και φόρο στις νοσοκομειακές δαπάνες. Καταχαρακώνεται η εμπιστοσύνη του καταναλωτή όταν έχουμε ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας» πρόσθεσε και πρότεινε να αναθεωρηθεί το υπάρχον πλαίσιο. «Το ζήτημα των ανασφάλιστων είναι μεγάλο. Πρέπει να κάνουμε προσπάθειες να εκπαιδευτεί η Πολιτεία για να αναθεωρήσει όλο αυτό το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί» είπε συγκεκριμένα. Ο κ. Τζωρτζωρής αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κινήτρων-αντικινήτρων εξηγώντας πως η ασφαλιστική βιομηχανία, για κάθε 1 ευρώ που δημιουργεί, παράγει άμεσα ή έμμεσα 3,6 ευρώ για την κοινωνία.
Είπε επίσης πως στην Ελλάδα έχουμε περίπου 6,5 εκατ. κατοικίες και μόνο το 16% είναι ασφαλισμένες, την ώρα που στην Ευρώπη είναι ασφαλισμένο το 60-70%. «Έχουμε έναν μηχανισμό που θα δώσει έσοδα στο κράτος και έχει μηδενικό κόστος. Η ασθένεια της Ελλάδας είναι η παθητικότητα. Κάναμε μια πρόταση να δοθεί έκπτωση 30% στον ΕΝΦΙΑ, για να ισοσκελίσει την δαπάνη της ασφάλισης. Τα έσοδα θα είναι πολλαπλάσια για το κράτος. Προσπαθούμε να πείσουμε για το αυτονόητο» ανέφερε μεταξύ άλλων. «Η Κύπρος έχει τουλάχιστον 30 επαγγέλματα υποχρεωτικής ασφάλισης. Είναι υποχρεωτική και η εργοδοτική ευθύνη σε περίπτωση εργατικών ατυχημάτων και το κόστος ασφάλισης είναι πενιχρό» είπε και συμπλήρωσε πως στην Ελλάδα μόνο ο κλάδος των ασφαλιστών υποχρεούται να έχει… επαγγελματική ασφάλιση.
Κατάργηση προμηθειών;
Τέθηκε, ακόμη, κατά της όποιας σκέψης για κατάργηση των προμηθειών, καθώς αυτή η κίνηση συνεπάγεται με συρρίκνωση της ασφαλιστικής αγοράς, μείωση της στοχευμένης πρόσβασης των καταναλωτών σε προϊόντα που πραγματικά τους ενδιαφέρουν, ενώ δε θα υπάρχει κίνητρο να προωθηθεί το εκάστοτε προϊόν χωρίς τις προμήθειες. Για το ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκε στο πάνελ και η πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ), ασφαλιστικός πράκτωρ και CEO της Αττική Α.Ε Ασφαλιστικών Πρακτορεύσεων, Δήμητρα Λύχρου, η οποία τόνισε: «Δε θεωρούμε ότι η προμήθεια είναι αυτή που δυσκολεύει τη διαφανή και πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από έναν πολύ καλά καταρτισμένο διαμεσολαβητή … “Πυροβολούμε” τα πόδια μας αν δεν εξηγήσουμε στους πελάτες τα εξειδικευμένα προϊόντα με τη συνδρομή των διαμεσολαβητών». Σε αυτό το πλαίσιο, προέβλεψε πως δεν θα καταργηθούν οι προμήθειες, καθώς όπως είπε θα υπάρξουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις όσον αφορά τις γνώσεις.
Για το κεντρικό θέμα του πάνελ, η κα. Λύχρου σημείωσε: «Η διαμεσολάβηση έχει το κυρίαρχο κομμάτι στον τομέα των πωλήσεων και είναι αναντικατάστατη, καθώς χρειάζεται η φυσική παρουσία από τη στιγμή που ο κόσμος θέλει να μιλήσει ανθρώπινα για ό,τι τον απασχολεί». Σύμφωνα με την ίδια, η ασφαλιστική διαμεσολάβηση αποτελεί την μεγαλύτερη «δύναμη» στις πωλήσεις ασφαλιστικών συμβολαίων, τονίζοντας πως ο εκάστοτε πελάτης έχει την ανάγκη της σωστής συμβουλής και ενημέρωσης.
Η διαμεσολάβηση στη συνταξιοδότηση
Για το ρόλο της διαμεσολάβησης στα πλάνα συνταξιοδοτικού προγράμματος μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ), Συντονιστής Ασφαλιστικών Πρακτόρων και ιδρυτής της Liberty Insurance Agents, Ιωάννης Τοζακίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «το θέμα του μελλοντικού εισοδήματος (σύνταξη) είναι κυρίαρχο και απασχολεί πάρα πολύ κόσμο, αν και δεν απασχολεί τόσο τους ίδιους τους συνταξιούχους».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες που διαμορφώνουν το μελλοντικό εισόδημα και οι οποίοι έχουν ως εξής: α) κοινωνική σύνταξη που υπολογίζεται γύρω στα 414 ευρώ και μετά προστίθεται ανάλογα τι έχει να προσφέρει ο εκάστοτε «κουμπαράς», β) κίνδυνοι που πρέπει να λάβουμε υπόψη και που πλέον είναι πολλοί, γ) ανεργία - μη συνεχής εργασία που είναι χαρακτηριστικό της νέας γενιάς και θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον με την έκδοση της σύνταξης, δ) οικονομικές συνέπειες που δεν μπορούν να προβλεφθούν, όπως π.χ. η πανδημία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τοζακίδης εξήγησε πως «ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή είναι πολύ σημαντικός. Ένα συνταξιοδοτικό πλάνο δεν μπορεί να γίνεται ούτε στο περίπου ούτε με προγράμματα. Πρέπει να γίνεται με πολλή μελέτη». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει φοροαπαλλαγή από τέτοιου είδους προγράμματα. Τέλος, διαπίστωσε πως έχουμε μια περισσότερο ποιοτική είσοδο των νέων ανθρώπων στο επάγγελμα. «Έχουμε 12.500-13.000 διαμεσολαβητές και πολλοί απ' αυτούς θα συνταξιοδοτηθούν σύντομα» είπε και πρόσθεσε πως το περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει δεν προσελκύει νέους ανθρώπους.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr