Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των 13 Περιφερειαρχών έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις, προκειμένου όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να είναι πλήρως ενήμερες για τον κυβερνητικό προγραμματισμό.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, συζητήθηκε η δημιουργία κλειστών των δομών φιλοξενίας, στα νησιά και την ενδοχώρα την ώρα που συνεχίζονται αμείωτες οι προσφυγικές ροές.
Που θα εγκατασταθούν τα κλειστά κέντρα
Κλειστά κέντρα μεταναστών θα δημιουργηθούν σε τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου, Χίο, Σάμο και Λέσβο, σε δύο νησιά του Νοτίου Αιγαίου, Λέρο και Κω, ενώ στον σχεδιασμό που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι βρίσκονται και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις και για μικρότερα νησιά.
Προσλήψεις
Παράλληλα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης προανήγγειλε 1.700 προσλήψεις. Πρόκειται για προσλήψεις 400 συνοριοφύλακων στον Έβρο, 500 νέων υπάλληλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 ατόμων για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.
Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης
Η τοπική αυτοδιοίκηση, καλείται τώρα να συνδράμει στην ενημέρωση και την συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, την ώρα που οι αντιδράσεις είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα κυβερνητικά στελέχη, που σημειώνουν, ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να αιφνιδιάσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των Περιφερειαρών, υπάρχει θετική ανταπόκριση για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων, ωστόσο, ζήτησαν από την κυβέρνηση μεγαλύτερη ενημέρωση για τις διαδικασίες μετεγκατάστασης με χαρακτηριστικό παράδειγμα το αίτημα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη να κλείσουν τα hotspot στη Μόρια της Λέσβου, στη ΒΙΑΛ της Χίου και στο Βαθύ της Σάμου, προκειμένου να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός κλειστού κέντρου σε κάθε νησί.
Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Ευρώπη
Ο κ. Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προωθήσει τις προτάσεις του Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου». Ηχηρό ήταν και το μήνυμά του σε χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία για συμμετοχή στα βάρη διαχείρισης του μεταναστευτικού, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους “στάθμευσης” για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr