H έκδοση του Tax Justice Network για το 2024 έδειξε ότι η φοροαποφυγή αγγίζει πια το μισό τρισ. δολάρια παγκοσμίως. Σχεδόν οι μισές απώλειες (43%) επιτρέπονται από τις οκτώ χώρες που παραμένουν, προς το παρόν, αντίθετες στη φορολογική σύμβαση του ΟΗΕ. Οι χώρες αυτές είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.
Οι οκτώ χώρες που αντιτίθενται στη φορολογική σύμβαση του ΟΗΕ κοστίζουν συνολικά στην υφήλιο 212 δισ. δολάρια ετησίως, επιτρέποντας σε πολυεθνικές και πλουσίους να αξιοποιούν τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα, για να φορολογούνται λιγότερο σε άλλες χώρες. Αυτές οι οκτώ χώρες –όλες μέλη του ΟΟΣΑ– ήταν οι μόνες που καταψήφισαν τους προδιαπραγματευτικούς όρους που συμφωνήθηκαν –με μεγάλη πλειοψηφία– τον προηγούμενο Αύγουστο για τις παραμέτρους και τους στόχους της φορολογικής σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.
Από τα 492 δισεκατομμύρια δολάρια που χάνονται ετησίως, τα δύο τρίτα (347,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) χάνονται από πολυεθνικές εταιρείες που μεταφέρουν τα κέρδη τους σε offshore. Το υπόλοιπο ένα τρίτο (144,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) χάνεται από πλούσιους ιδιώτες που κρύβουν τον πλούτο τους στις υπεράκτιες περιοχές.
Οι πολυεθνικές εταιρείες μεταφέρουν περισσότερα κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους και δεν πληρώνουν περισσότερα για φόρους, αποδεικνύοντας την αποτυχία των προσπαθειών φορολογικής μεταρρύθμισης του ΟΟΣΑ.
Τέλος, η υπεράκτια φοροδιαφυγή από μεμονωμένους πλούσιους ιδιώτες μειώθηκε, αλλά πολύ λιγότερο από ό,τι υπολόγιζαν οι παγκόσμιοι αρμόδιοι φορείς. Η πλειονότητα του υπεράκτιου πλούτου εξακολουθεί να κρύβεται από τις φορολογικές αρχές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr