Το απόλυτο όνειρο σε κάθε φιλόδοξο επενδυτή είναι να καταφέρει να τοποθετηθεί στον κατάλληλο κλάδο πριν από μία φούσκα. Ποιός δεν ονειρεύεται να είχε αγοράσει το καλοκαίρι του 2007 τη μετοχή της Drys Ships στα 7 δολάρια και να την είχε πουλήσει στα 130 μετά από 4 μήνες. Ποιος δεν σκέφτηκε ότι στο τέλος του 2007 οι μετοχές που επένδυαν σε ηλιακή και αιολική ενέργεια θα εκτοξευόντουσαν σε διάστημα 6 μηνών δίνοντας αποδώσει που θα ξεπερνούσαν το 1.000%.
Η φούσκα βέβαια έχει κάποια χαρακτηριστικά που την κάνουν επικίνδυνη για μακροχρόνια επένδυση και της δίνουν τον προσδιορισμό αυτό. Βασικό στοιχείο είναι ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών ξεπερνούν κατά πολύ τα πιο αισιόδοξα σενάρια των αναλυτών. Δεν είναι σπάνιο να δούμε τον δείκτη P/E να βρίσκεται πολύ πάνω από το 100 ή η μετοχή να αποτιμάται προεξοφλώντας τα κέρδη της επόμενη δεκαετία, όταν το οικονομικό περιβάλλον δεν θα είναι το ίδιο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιά θα είναι η επόμενη φούσκα, ούτε μπορεί εύκολα να την προβλέψει, πέρα από ελάχιστους αναλυτές που μελετάνε μακροοικονομικά στοιχεία στο παγκόσμιο γεωπολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό στερέωμα.
Το ερώτημα όμως παραμένει. Ποιός θα είναι ο ηγέτης του επόμενου οικονομικού κύκλου?
Μα φυσικά ο κλάδος της βιοτεχνολογίας.
Αντίθετα με αυτό που πολλοί πιστεύουν, ο κλάδος της βιοτεχνολογίας δεν είναι καθόλου μικρός. Πέρα από τις 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες που είναι εισηγμένες στο NYSE, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 333 εταιρίες εισηγμένες στο NASDAQ και άλλες 500 περίπου στην παράλληλη αγορά, που ασχολούνται αποκλειστικά με την ανάπτυξη φαρμάκων για διάφορες μορφές ασθενειών. Το έργο που προσφέρουν είναι κατά βάση κοινωνικό και η επένδυση σε ορισμένες από αυτές τις εταιρίες μπορεί να έχει το χαρακτήρα συνεισφοράς, αφού πολλές από αυτές εξαντλώντας τα κεφάλαια που έχουν αντλήσει, δεν καταφέρνουν να παράγουν κάποιο φάρμακο και καταλήγουν στη χρεοκοπία. Το χρηματιστήριο είναι απλά ο συνδετικό κρίκος ανάμεσα στις εταιρίες και την αγορά για την άντληση κεφαλαίων. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που μέσα από την έρευνα που διεξάγεται προκύπτουν αποτελέσματα που δίνουν ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Το ενδεχόμενο ο κλάδος της βιοτεχνολογίας να αποτελέσει την επόμενη χρηματιστηριακή φούσκα έχει συζητηθεί από ορισμένους αναλυτές. Χρονικά, η πρόβλεψη για απότομη άνοδο του κλάδου τοποθετείται στα μέσα του 2010. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Πρώτον, το αμερικάνικο κογκρέσο έχει υποσχεθεί ότι θα διαθέσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια στον κλάδο της βιοτεχνολογίας για την έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων μέσα από το NIH (National Institute of Health). Η ρευστότητα αυτή που θα διοχετευτεί προς τις εταιρίες θα επιδράσει θετικά όχι μόνο στην έρευνα αλλά και στην δυναμική του κλάδου, αφού θα τραβήξει την προσοχή επενδυτικών κεφαλαίων από όλο τον κόσμο.
Δεύτερον, η πανδημία της γρίπης των χοίρων, που μπορεί να είναι ένα γεγονός με περιορισμένο βάθος χρόνου και αξιόπιστη θεραπεία, αλλά συνολικά καλλιεργεί την επιδημιολογία σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Εξάλλου, οι ίδιοι οι επιστήμονες που προδικάζουν την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ιού δεν αποκλείουν την μετεξέλιξή του ή τη δημιουργία ενός νέου από άλλη αιτία. Το γεγονός αυτό κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων των εταιριών που ασχολούνται με αντιβιοτικά και εμβόλια που αυξάνουν την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένες εισηγμένες εταιρίες που ασχολούνται με αυτό τον κλάδο είναι η Novavax (NVAX), η CEL-SCI (CVM), η Generex Biotechnology (GNBT) και η Dynavax Technologies (DVAX).
Τρίτον, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι τα κρούσματα καρκίνου αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Ο τρόπος ζωής, τα συνθετικά τρόφιμα και η αυξημένη ακτινοβολία έχουν καταστήσει τον καρκίνο μία πραγματική μάστιγα που απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τα κονδύλια που ξοδεύονται κάθε χρόνο για έρευνες είναι τεράστια και το μεγαλύτερο μέρος απορροφάται από εισηγμένες εταιρίες που εκτός των κρατικών ενισχύσεων και δωρεών αντλούνε κεφάλαια από τις αγορές.
Ήδη, τον τελευταίο χρόνο υπάρχουν παραδείγματα εταιριών που με τις έρευνές τους έχουν αφήσει άφωνη την ερευνητική και επενδυτική κοινότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Human Genome Sciences (HGSI) που μέσα σε 8 μήνες έχει αναρριχηθεί από τα 45 cents κοντά στα 29 δολάρια δίνοντας απόδοση που ξεπερνά το 6.000%. Η Titan Pharmaceuticals (TTNP) που διαπραγματευόταν την άνοιξη του 2009 στην παράλληλη αγορά στο 1 cent, έχει ξεπεράσει τα 2 δολάρια, προσφέροντας απόδοση που ξεπερνά το 8000%. Άλλες εταιρίες που έχουν εκπλήξει το επενδυτικό κοινό είναι η Cell Therapeutics (CTIC), η Dendreon Corp (DNDN), η Bioelectronics Corp (BIEL), η Imaging3 (IMGG) και η Oncothyreon (ONTY).
Η επένδυση στον κλάδο αυτό θέλει τεράστια προσοχή και τεχνογνωσία καθότι κρύβει πολλούς κινδύνους τόσο από την αγορά, όσο και από τις ίδιες τις εταιρίες που συχνά προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσουν τις έρευνες. Εταιρίες συμβούλων στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε ανάλυση του συγκεκριμένου κλάδου και μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για ορισμένες από τις εταιρίες αυτές.
Νανόπουλος Κωνσταντίνος
Πηγή: Taxexperts
www.taxexperts.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr