Της Τατιάνας Τούντα, CEO της Hellas EAP
Τα τελευταία δύο χρόνια, αρκετοί ήταν επίσης οι Επικεφαλής Οργανισμών που αντιλήφθηκαν ότι τόσο η διατήρηση όσο και η ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας είναι βασική προϋπόθεση ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να διαχειρίζονται το άγχος, τις προκλήσεις και τις αλλαγές της καθημερινότητας, και τελικά να ενισχύουν την αποτελεσματικότητά τους σε όλα τα επίπεδα. Γνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι η καρδιά των επιχειρήσεων, η κατανόηση ότι το μέλλον και η βιωσιμότητα των οργανισμών ταυτίζεται απόλυτα με την ευημερία και ευεξία των εργαζομένων τους, αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ.
Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου οι επιλογές, που θα κάνουν οι οργανισμοί στο επόμενο διάστημα και το κατά πόσο θα επιλέξουν συνειδητά να διατηρήσουν μόνιμα, ως αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής τους, τις δράσεις προαγωγής της ψυχικής υγείας και ευεξίας των εργαζομένων τους, είναι κρίσιμης σημασίας.
Η διαχρονική εφαρμογή μίας τέτοιας ολιστικής στρατηγικής στον εργασιακό χώρο, είναι σημαντικό, να βασίζεται:
- Στην υιοθέτηση προγραμμάτων πρόληψης και υποστήριξης ψυχικής υγείας μέσω ειδικών και εξειδικευμένων επαγγελματιών ψυχικής υγείας, με σταθερότητα και συνέπεια.
- Στις τακτικές εκπαιδεύσεις των στελεχών. Στην έρευνα για την ψυχική υγεία στον ελληνικό εργασιακό χώρο που πραγματοποιήθηκε το 2021, από την Hellas EAP, την ΕΥ Ελλάδος και το Πειραματικό Εργαστήρι Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, το 75% των εργαζομένων δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό ο προϊστάμενός τους να είναι καλά εκπαιδευμένος ώστε να μπορεί να τους υποστηρίζει σε θέματα ψυχικής υγείας.
- Στην υιοθέτηση ενός πιο ενεργητικού ρόλου της ανώτατης διοίκησης. Καθώς η αλλαγή ξεκινά πάντα από την κορυφή, η ανώτατη διοίκηση πρέπει, να προωθεί ειλικρινείς και ανοιχτούς διαλόγους για την ψυχική υγεία, με στόχο την περαιτέρω αντιμετώπιση του στίγματος γύρω από αυτήν και με το δικό της παράδειγμα πρωτοβουλιών και συμπεριφορών, να επιδρά θετικά στον χώρο εργασίας.
- Στη δημιουργία μίας κουλτούρας βαθύτερης σύνδεσης ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους Επικεφαλής ομάδων, η οποία θα συμπεριλαμβάνει ουσιαστικές ευκαιρίες αλληλεπίδρασης, τακτική επικοινωνία και ειλικρίνεια. Τις περισσότερες φορές η αλλαγή στην κουλτούρα ενός οργανισμού έρχεται μέσα από απλές ερωτήσεις όπως «πώς είσαι;» ή «πώς μπορώ να βοηθήσω;», που υποδηλώνουν το πραγματικό ενδιαφέρον για την ευεξία του εργαζόμενου και ενισχύουν έναν νέο τρόπο διαχείρισης των ανθρώπων μέσω της ενσυναίσθησης και της αυθεντικότητας.
- Στη δημιουργία πολιτικών και διαδικασιών, που δίνουν συγκεκριμένη κατεύθυνση στους επικεφαλής και στους εργαζόμενους και εστιάζουν -με υγιή, ασφαλή και ξεκάθαρο τρόπο- στη διαχείριση θεμάτων ψυχικής υγείας και ευεξίας.
- Στην υιοθέτηση πιο ευέλικτων τρόπων εργασίας. Η παραγωγικότητα δεν καθορίζεται από το πού και το πότε εργάζονται οι εργαζόμενοι, αλλά από το πώς και το γιατί. Με τις επιθυμίες και τις ανάγκες των εργαζομένων να ποικίλλουν (άλλοι προτιμούν την τηλεργασία, άλλοι την εργασία στο γραφείο και άλλοι έναν συνδυασμό), οι οργανισμοί πρέπει να παραμείνουν ευέλικτοι, δίνοντας επιλογές στον τρόπο εργασίας και διαχρονική προτεραιότητα στην ψυχική υγεία των εργαζομένων τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr