Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρουν εργατολόγοι στο Reporter.gr
• Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής (δηλαδή για 45 ημέρες), τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, που σημαίνει τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας κατά την 21/3/2020. Πάντως η ρήτρα για τις απολύσεις δε δεσμεύει τον εργοδότη μετά τη συμπλήρωση των 45 ημερών κάτι που μπορεί να σημάνει «ανανέωση» προσωπικού με χαμηλότερες αποδοχές όσο κι αν κάτι τέτοιο αποβαίνει εν τέλει σε βάρος της επιχείρησης, ειδικά στην παροχή υπηρεσιών.
• Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά τη λήξη της αναστολής. Έτσι το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να εξετάσει πιθανό κύμα «μαϊμού» παραιτήσεων, δηλαδή απολύσεων.
• Κατ‘ εξαίρεση οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, δύνανται να συμφωνήσουν με τους εργαζόμενούς τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την παροχή εργασίας με τηλεργασία, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης. Η παρεχόμενη αυτή εργασία, με τηλεργασία, πρέπει πριν την έναρξη πραγματοποίησης της να δηλωθεί στο έντυπο ειδικού σκοπού για την εξ αποστάσεως εργασία που τηρείται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και να είναι αμειβόμενη από τον εργοδότη αναλογικά, με βάση τις καταβαλλόμενες μικτές αποδοχές του εργαζομένου του». Είναι επίσης προφανές ότι υπάρχει ο κίνδυνος για «μαύρη» τηλεργασία που μπορεί να επεκταθεί και μετά την κρίση.
Διαβάστε επίσης:
- Ανοίγει η λίστα με τα ΑΦΜ για τα 800 ευρώ
- Τα επτά κεφάλαια των παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας
- Το «πακέτο Απριλίου» για 800.000 επιχειρήσεις και 1,7 εκατ. εργαζομένους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr