Προηγήθηκε η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, εταιρεία διαχείρισης ακινήτων συμφερόντων των αδελφών Παύλου και Μιχάλη Ευμορφίδη, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο ταμπλό της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 14 Ιουνίου.
Προ των πυλών είναι και η είσοδος στο Χ.Α. της εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων, Dimand SA, υπό την καθοδήγηση του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της, Δημήτρη Ανδριόπουλου. Η ένταξη της εταιρείας στο χρηματιστηριακό ταμπλό πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του ερχόμενου Ιουλίου, με τη δημόσια προσφορά για τις μετοχές της Dimand να ξεκινά την Τετάρτη 29 Ιουνίου και να ολοκληρώνεται την Παρασκευή 1 Ιουλίου. Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στην Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Ιουλίου.
Το επενδυτικό εργαλείο των ΑΕΕΑΠ
Το real estate, οι ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) και γενικότερα ο κλάδος των ακινήτων αποτέλεσαν κεντρικό θέμα στο διήμερο 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης που διοργάνωσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Νατάσα Στάμου, «οι ΑΕΕΑΠ αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και επενδυτική επιλογή. Διέπονται από αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και διακυβέρνησης, εισάγονται υποχρεωτικά στο χρηματιστήριο, υπάγονται σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι ΑΕΕΑΠ έχουν άμεση σύνδεση με την πραγματική οικονομία, τροφοδοτούν βασικούς κλάδους της και συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Καθώς συμβάλλουν στη διαμόρφωση δομημένου περιβάλλοντος στις τοπικές κοινωνίες, οι ΑΕΕΑΠ δεν μπορεί παρά να λαμβάνουν υπόψη την επίτευξη περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων και να ακολουθούν κανόνες διακυβέρνησης (πλέγμα ESG)».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Noval Property, Παναγιώτης Καπετανάκος, ανέφερε ότι οι ΑΕΕΑΠ έχουν φέρει νέες κατηγορίες ακινήτων, αλλά και νέες πηγές χρηματοδότησης. «Το μίγμα δραστηριοποίησης εξαρτάται από την στρατηγική. Εμείς έχουμε επικεντρωθεί στα πράσινα γραφεία, τα υβριδικά εμπορικά κέντρα, στις αστικές αναπλάσεις» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως δίνουν μεγάλο βάρος στα πράσινα κτίρια, καθώς αυτό είναι το μέλλον. «Εκτός από τα νέα κτίρια, επικεντρώνονται και στην ανακατασκευή παλαιών κτιρίων», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της PREMIA Properties, Κώστας Μαρκάζος, τόνισε ότι «οι ΑΕΕΑΠ είναι το καταλληλότερο επενδυτικό εργαλείο για να επενδύσει κάποιος έμμεσα στο real estate. Οι ΑΕΕΑΠ φτιάχτηκαν στην Αμερική και είναι 3 σε 1. Επενδύσεις, μετοχή, ομόλογο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα καλές εταιρείες. Χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για την λειτουργία των ΑΕΕΑΠ».
Real estate όπως… χρυσός
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ίδιο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., Στέφανος Δ. Βλαστός, είπε, μεταξύ άλλων, πως «η αγορά του real estate αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο όπως αποτυπώνεται διαχρονικά, εν μέσω εποχών αβεβαιότητας, όπως ο χρυσός. Η ΕΤΑΔ αποτελεί και αποκτά πρόσθετο θεσμικό ρόλο και προάγει την διαχείριση του αποθέματος του χαρτοφυλακίου, λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης. Υπάρχει μια σειρά κινήσεων στο real estate, γίνεται ανακατανομή του διαθέσιμου επενδυτικού κεφαλαίου. Αυτή την στιγμή διαχειριζόμαστε 72.000 τίτλους και χαρτοφυλάκια με διάφορα τεχνικά προβλήματα. Η μεγάλη μας πρόσκληση και τάση είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η χρήση ΑΙ, τα πράσινα κτήρια, οι έξυπνες πόλεις, το ανθρώπινο δυναμικό».
Ο πρόεδρος του Ομίλου Fourlis και της Trade Estates AEEAΠ, Βασίλης Φουρλής, ανέφερε ότι σε όλες τις αναπτυγμένες αγορές το 90% των ΑΕΕΑΠ εξειδικεύονται σε δύο κλάδους κατά μέσο όρο η καθεμία. «Εμείς έχουμε επιλέξει το δρόμο της εξειδίκευσης, με μεγάλα καταστήματα σε εμπορικά πάρκα και logistics», σημείωσε. Τα πλεονεκτήματα της εξειδίκευσης, όπως επεσήμανε είναι: απόκτηση know-how σε βάθος, στενή και μακροπρόθεσμη σχέση με τους πελάτες, αποτελεσματικότερη διαχείριση του κόστους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΑΕΕΑΠ δεν είναι το καταλληλότερο όχημα για ανάπτυξη. Όμως σε μια χώρα όπως τη δική μας που δεν υπάρχουν πολλά σύγχρονα κτίρια, αναγκαστικά θα γίνει και development. Ακόμη, δήλωσε αισιόδοξος ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η Trade Estates θα καταφέρει να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
«Πράσινες» επενδύσεις
Οι «πράσινες» αναπτύξεις είναι μονόδρομος δήλωσε από την πλευρά της η CFO/COO της Prodea Investments, Θηρεσία Μεσσάρη, καθώς, όπως είπε, τα κτίρια εκπέμπουν το 40% των συνολικών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. «Υπάρχει πρόγραμμα στη χώρα, ώστε το ενεργειακό απόθεμα να μειωθεί κατά 12%-15%. Τα κτίρια αυτά βοηθάνε πολύ στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Η ενεργειακή αναβάθμιση των υπάρχοντων κτιρίων είναι μονόδρομος. Όλο και περισσότεροι ζητούν πιστοποιημένα κτίρια, γιατί εκτός των άλλων συμβάλλουν και στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας. Ο κλάδος μας είναι ο τέλειος φορέας για την κτιριακή αναβάθμιση και την προσέλκυση επενδύσεων. Απόδειξη για το πόσο καλά μπορούν να πάνε τα βιοκλιματικά κτίρια είναι το element στο Μαρούσι», επεσήμανε η κα. Μεσσάρη. «Σημειώνεται ότι πάνω από 200 χιλ. m2 είναι τα νέα πρότζεκτς της Prodea και πάνω από €400 εκατ. το κόστος», συμπλήρωσε.
Τέλος, η διευθύνουσα σύμβουλος της BriQ Properties, Άννα Αποστολίδου, παρουσίασε ανάλυση για τις επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ, αναφέροντας ότι οι συνολικές επενδύσεις ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία το 40% αφορά σε καταστήματα. Το 2021 επένδυσαν 121 εκατ. ευρώ, με σημαντικές επενδύσεις σε logistics λόγω ζήτησης. Σε logistics, γραφεία και ξενοδοχεία, επικεντρώνονται όπως αναφέρθηκε, οι επενδύσεις της Briq.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr