Ειδικότερα, όσον αφορά την ουκρανική κρίση, ο κ. Πάιατ ανέφερε: «Στις 24 Φεβρουαρίου έγινε σαφές ότι “ξεκινάει μία αναθεωρητική περίοδος του Πούτιν“. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να επικρατήσει ο ουκρανικός λαός απέναντι στην απολυταρχία και το κράτος ισχύος και να συνεχίσουμε να χτίζουμε τη σχέση των λαών μας».
Όπως τόνισε: «Θα είμαστε πολύ σκληροί στην επιβολή κυρώσεων απέναντι στον Πούτιν και θα είμαστε αδιάλλακτοι για όποια χώρα παρακάμψει τις κυρώσεις στην οικονομία ή την τεχνολογία», και επεισήμανε: «Μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Ρώσος πρόεδρος έχει πάει τη ρωσική οικονομία πίσω 30 χρόνια. Θα χάσει και κανείς δεν θα θέλει να είναι στο πλευρό του Πούτιν μόλις χάσει».
Δεν θα αλλάξουν οι κυρώσεις στην Τουρκία για τους S400
Επιπλέον, υπογράμμισε: «Οι κυρώσεις που τέθηκαν λόγω της αποδοχής και της αγοράς των S400 από την Τουρκία ισχύουν και σήμερα και δεν θα αλλάξουν».
Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε, επίσης, στην εμπιστοσύνη που έχει ανακτήσει η χώρα σε επίπεδο επενδύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ενώ πριν από πέντε χρόνια συζητούσαμε για το αν θα καταρρεύσει η ελληνική οικονομία, σήμερα μιλάμε για πολύ σημαντικές επενδύσεις».
Ο κ. Πάιατ επισήμανε την άριστη σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ όσον αφορά τα θέματα που αφορούν το κλίμα και αναφέρθηκε στις τρομερές πυρκαγιές του καλοκαιριού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Καλιφόρνια.
Ενεργειακά
Ο Αμερικανός πρέσβης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της ενέργειας, χαιρετίζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις δραστηριότητες της σε αυτό τον τομέα. «Ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα έπαιζε κορυφαίο ρόλο σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας τα πρόσφατα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη.
«Συνεχίζουμε τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας. Η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις με Αίγυπτο, Ισραήλ, ΗΑΕ, Ινδία. Πρόκειται για ένα τόξο όπου τα συμφέροντά μας συμπίπτουν και μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς στόχος, όπως είπε, είναι να βρούμε μη ρωσικές πηγές αερίου.
Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά έργα που αφορούν τον ΤΑP, τη Ρεβυθούσα, την Αλεξανδρούπολη, καθώς και τα έργα κοινού ενδιαφέροντος με τη Βόρεια Μακεδονία και τόνισε ότι υποστηρίζουμε τη δουλειά που γίνεται με Αίγυπτο και Κύπρο για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. «Θα δουλέψουμε για όλα τα θέματα με συγκλίνοντα συμφέροντα» ξεκαθάρισε, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με αιχμή του δόρατος το αρμόδιο υπουργείο.
Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ
Όσον αφορά τη γεωστρατηγική σχέση των δύο χωρών, ο κ. Πάιατ τόνισε: «Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα. Χτίζουμε εμπιστοσύνη, και ενισχύουμε της Ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας», είπε και επανέλαβε: «Οι σχέσεις είναι αυτοτελείς και πολύ διαφορετικές σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία».
Καταλήγοντας ο κ. Πάιατ ανέφερε: «Ήταν εξαιρετικό προνόμιο να είμαι πρέσβης στην Ελλάδα σε μια περίοδο προκλήσεων, κατά την οποία η Ελλάδα αναδύθηκε εκ νέου ως μια δυνατή φωνή δημοκρατίας», καθώς ο πρέσβης των ΗΠΑ ολοκληρώνει τη θητεία του τον επόμενο μήνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr