Ο Επίτροπος τόνισε πως η ανάπτυξη θα είναι σίγουρα μικρότερη "από αυτήν που αναμέναμε τρεις μήνες νωρίτερα". Πρόσθεσε, όμως, πως δεν προβλέπεται να φτάσουμε σε ύφεση, καθώς τα προηγούμενα τρίμηνα υπήρχε ισχυρό rebound ανάπτυξης μετά την πανδημία.
Πιο ασφαλής εικόνα θα υπάρχει βέβαια τον Μάιο, όταν και η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις εαρινές προβλέψεις της.
Σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ο κ. Gentiloni υποστήριξε πως ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου, τη δυνατότητα κυρώσεων στη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας και από την εξέλιξη του πληθωρισμού.
Σημείωσε, ωστόσο, πως η ΕΕ είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Ουκρανία και να επεκτείνει τις κυρώσεις στη Ρωσία, παρά το κόστος που αυτές συνοδεύονται.
Σχετικά με το αν υπάρχει ανησυχία, για το πώς θα ανταπεξέλθουν χώρες με μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, όπως η Ελλάδα, ο κ. Τζεντιλόνι σημείωσε πως στόχος είναι όλες οι χώρες να βοηθηθούν για να μη μείνουν πίσω και φυσικά να μη δημιουργήσουν νέα χρέη.
"Πρέπει να βρούμε την ισορροπία για να υπάρξει χώρος για επενδύσεις και ανάπτυξη, χωρίς να προκαλείται δημοσιονομικό πρόβλημα", τόνισε.
Ιδιαίτερα για τη χώρα μας υπογράμμισε πως "η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το πλάνο και να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε τον Ιούνιο να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία.
Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις δυσκολίες, θα μπορέσει να πετύχει και το στόχο της Επενδυτικής Βαθμίδας", σημείωσε κλείνοντας, αναφέροντας ακόμα πως το χρέος παραμένει βιώσιμο.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr