Η απαγόρευση θα επηρεάσει την περιοχή του Ιρκούτσκ, τμήματα της Μπουριάτια, την περιοχή Ζαμπαϊκάλσκι στη Σιβηρία και έξι περιοχές του Βόρειου Καυκάσου, συμπεριλαμβανομένης της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν.
Η εξόρυξη θα απαγορευτεί επίσης στις ουκρανικές περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα που ελέγχονται από τη Ρωσία. Η αναστολή της εξόρυξης στη Σιβηρία θα διαρκέσει από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 15 Μαρτίου 2025, με τους περιορισμούς σε ετήσια βάση από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 15 Μαρτίου έως το 2031. Στον Βόρειο Καύκασο και τις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, η εξόρυξη θα απαγορεύεται όλο το χρόνο από τον Δεκέμβριο του 2024 έως τον Μάρτιο του 2031.
Το μέτρο έχει εγκριθεί από κυβερνητική επιτροπή υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.
Φέτος, η Ρωσία έχει αναδειχθεί ως ο δεύτερος μεγαλύτερος κόμβος εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επί του παρόντος, η χώρα χρησιμοποιεί 16 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο για δραστηριότητες εξόρυξης, που αντιπροσωπεύει περίπου το 1,5% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, παρουσιάζοντας προκλήσεις για περιοχές με βαρύτερα κλίματα.
Μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων
Η τελευταία κίνηση έρχεται λιγότερο από ένα μήνα αφότου η Ρωσία εισήγαγε ένα νομικό πλαίσιο για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, το οποίο απαιτούσε από άτομα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στον κλάδο να εγγραφούν στην Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία. Οι πολίτες μπορούν να εξορύξουν έως και 6.000 kWh το μήνα χωρίς την ιδιότητα του επιχειρηματία, αλλά πρέπει να εγγραφούν ως μεμονωμένοι επιχειρηματίες εάν υπερβούν το όριο.
Η κυβέρνηση θέσπισε επίσης κανονισμούς για την τήρηση μητρώων που σχετίζονται με την εξόρυξη, με δεδομένα που κοινοποιούνται ηλεκτρονικά σε σχετικά κρατικά ιδρύματα και οντότητες όπως η Κεντρική Τράπεζα και οι φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης την πολιτική φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων την περασμένη εβδομάδα, όπου όρισε τα κρυπτονομίσματα ως ιδιοκτησία για φορολογικούς σκοπούς. Η νέα αναθεώρηση αναφέρει ότι το εισόδημα από την εξόρυξη θα φορολογείται σύμφωνα με την αγοραία αξία του όταν λαμβάνεται, αλλά οι miners μπορούν να αφαιρέσουν τα σχετικά έξοδα. Οι συναλλαγές που αφορούν κρυπτονομίσματα θα απαλλάσσονται επίσης από τον ΦΠΑ.
Στα ύψη η υιοθέτηση κρυπτογράφησης
Ενώ η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι νόμιμη στη Ρωσία, η διαπραγμάτευση αυτών των περιουσιακών στοιχείων δεν είναι. Παρόλα αυτά, η υιοθέτηση στη Ρωσία έχει εκτοξευθεί εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου και των εντεινόμενων κυρώσεων. Όπως επισημαίνει το CryptoPotato, η χώρα έχει καταγράψει σημαντική ανάπτυξη στο DeFi μέσω μεγάλων θεσμικών μεταφορών.
Οι εγχώριες υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων έχουν γίνει επίσης εξαιρετικά δημοφιλείς, προσελκύοντας αξιοσημείωτες εισροές τόσο από εγχώριες όσο και από διεθνείς πηγές. Η Chainalysis διαπίστωσε ότι η επισκεψιμότητα σε κεντρικά ανταλλακτήρια παρέμεινε σταθερή, αλλά τα αμιγώς ρωσικά ανταλλακτήρια που δεν απαιτούν KYC είδαν μια αύξηση της δραστηριότητας πέρυσι, η οποία έκτοτε έχει καταλαγιάσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr