Αφού επισήμανε πως η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ελληνική Πολιτεία, ώστε να αποκτήσει η χώρα επαρκές ανθρώπινο δυναμικό που θα στηρίξει την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης πλήρες και ενισχυμένο με χρηματοδοτικά εργαλεία, τονίζοντας πως πέρα από την αντιμετώπιση των παθογενειών της κοινωνίας όπως η βία κατά των γυναικών, στοχεύει και στη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Το τελευταίο – υπογράμμισε – είναι όχι μόνο ηθική υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά έχει και ένα σημαντικό οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να φτάσουμε στην ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις υποχρεώσεις όπως η ανατροφή των παιδιών», ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Οι νταντάδες της γειτονιάς» το οποίο χαρακτήρισε «σημαντικό βοήθημα» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και μια άλλη παράμετρο επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να μας απασχολήσει το εάν η τάση της δουλειάς από το σπίτι, λειτουργήσει υπέρ ή κατά των γυναικών. «Δεν το ξέρουμε αυτό ακόμη» παρατήρησε.
Πρόσθεσε ότι σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός κοριτσιών που επιλέγουν σχολές που στο παρελθόν ήταν ταυτισμένες με ανδρικά επαγγέλματα και έφερε ως παράδειγμα την πρώτη γυναίκα πιλότο. «Κάθε άνθρωπος άνδρας ή γυναίκα να διεκδικήσει την επαγγελματική ανέλιξή του ανεξαρτήτως φύλου» είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η συμμετοχή γυναικών στα ανώτατα κλιμάκια επιχειρηματικής και πολιτικής εκπροσώπησης είναι μειωμένη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά για στην Ευρώπη.
Έκανε επίσης ειδική αναφορά στη συμμετοχή των γυναικών στον πολιτικό στίβο σημειώνοντας πως «είναι απελπιστικά χαμηλό το ποσοστό γυναικών στη Βουλή». «Έχουμε γυναίκες στα ψηφοδέλτια αλλά δεν ψηφίζονται από του εκλογικό σώμα, δεν ψηφίζονται και από γυναίκες που αποτελούν το 50% του εκλογικού σώματος. Να το αξιολογήσουμε αυτό ως προς την εκλογική μας συμπεριφορά» πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα κατά το παρελθόν, όπου υποψήφιος βουλευτής έλεγε στους ψηφοφόρους του «να ψηφίσουμε και μια γυναίκα». «Γιατί μια και όχι πέντε;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η ΠτΔ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες των νέων κοριτσιών. Σήμερα το 2021 στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα βρίσκεται μια γυναίκα που εμπνεύστηκε ως προς τη δικαστική της διαδρομή από μια άλλη ανώτατη δικαστή του αμερικανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου την Ρουθ Γκίνσπεργκ, η οποία ανέπτυξε όλη την την θεωρία για να υπερασπιστεί την έννοια της ισότητας, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ισότητας των ανδρών σε περιπτώσεις που οι άνδρες υφίσταντο διακρίσεις. Γιατί οι διακρίσεις αφορούν όλους και δεν είναι μονοσήμαντες».