Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αρκούσε μια δήλωση του προέδρου της Τουρκίας για να οργιάσουν τα σενάρια για μια ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής στη Νέα Υόρκη.
«Μια συνάντηση κορυφής μπορεί να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, μπορεί να δημιουργεί βαλβίδες αποσυμπίεσης των εντάσεων όμως πρέπει να τη βλέπουμε στην πραγματική της διάσταση», αναφέρει στο ρεπορτάζ της η ΕΡΤ.
«Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό θα μπορούσαν οι δύο χώρες να έχουν κοινή αφετηρία -υπό προϋποθέσεις- διότι και οι δύο υποστηρίζουν ότι πρέπει να στηριχτούν Πακιστάν και Ιράν για να κρατήσουν στο έδαφός τους Αφγανούς που φεύγουν από την πατρίδα τους.
Το πρόβλημα δημιουργείται όταν αυτές οι ροές φτάσουν στην Τουρκία, τότε σε αυτό το θέμα οι δύο χώρες βρίσκονται με διαφορετικές θέσεις, πολύ περισσότερο όταν η Τουρκία προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό», επισημαίνεται στο ίδιο ρεπορτάζ.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον υποβληθεί τέτοιο αίτημα από την τουρκική πλευρά, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Μέχρι στιγμής τα προγράμματα των δυο ηγετών δείχνουν ότι δεν συμπίπτει η παρουσία τους στις ΗΠΑ. Αν παρατείνει το πρόγραμμά του ο κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα, και υποβληθεί τέτοιο αίτημα συνάντησης αυτό θα εξεταστεί διπλωματικά και πιθανόν να απαντηθεί θετικά. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι καινούριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αντίθετα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν. Παράλληλα, έστειλε ισχυρό μήνυμα ετοιμότητας τονίζοντας ότι «είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ένταση» τόσο επί του πεδίου όσο και διπλωματικά.
«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ζητήσει συνάντηση κι από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει και σύμπτωση στα προγράμματα των δύο ηγετών. Η ελληνική πλευρά δεν είναι αντίθετη στο να βρίσκονται οι ηγέτες. Πάντοτε τα να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας είναι μια χρήσιμη πολιτική οδός, με μια επιφύλαξη. Θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση κατανόησης κατ’ ελάχιστον σε ό,τι αφορά στη βάση του συλλογισμού μας. Εφόσον θεωρούμε ότι υπάρχει μια κοινή κατανόηση, προχωράμε επί τη βάση του διεθνούς δικαίου που είναι μια γενική, οικουμενική παραδοχή, και βεβαίως και θα πρέπει να συναντηθούμε», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεραπετρίτης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr