Το πρόγραμμα των συναντήσεων, οι οποίες θα γίνουν στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, την προσεχή Παρασκευή:
-Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, στις 11:00,
-Με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15,
-Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 17:00,
-Με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 18:00,
-Με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 19:00.
Η νέα ρύθμιση
«Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση, η οποία αφορά όλους εκείνους που σήμερα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά δε μπορούν λόγω μεγάλης απόστασης και οικονομικής επιβάρυνσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με απλά λόγια, θα διευκολύνονται οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίσουν δίχως να είναι αναγκασμένοι να πάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για αυτονόητο δικαίωμα, που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τη Μάλτα και το Λιχτενστάιν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, τη δυνατότητα αυτή δεν τη δίνει στους πολίτες της και η Ελλάδα. Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί, πως δεν πρόκειται για παραχώρηση νέου δικαιώματος, αλλά για τη δυνατότητα άσκησης ενός δικαιώματος που ήδη υφίσταται. Κανένας πολίτης δε θα προστεθεί στους εκλογικούς καταλόγους και δεν θα αλλάξει το εκλογικό σώμα. Όσοι έως σήμερα, έτσι κι αλλιώς, μπορούσαν να ψηφίσουν, με το νέο σύστημα θα διευκολύνονται στην άσκηση αυτού του δικαιώματός τους», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η αριθμητική μόνο απλή δεν είναι, καθώς, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Συντάγματος απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 "ναι", για να περάσει το νομοσχέδιο.
«Σκοπός της πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων του Κοινοβουλίου είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συναίνεσης για αυτό που θεωρείται αυτονόητο και αναγκαίο. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση δε θα προσέλθει στη συζήτηση με έτοιμο νομοσχέδιο, αλλά ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες που προτείνει, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει έτοιμο το πλαίσιο το οποίο συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, αμέσως μετά τη σύσκεψη για το μεταναστευτικό…Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει τη δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, του οποίου ο αριθμός των βουλευτών προτείνεται να αυξηθεί από δώδεκα σε 15» προσθέτουν τα στελέχη της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, άπαντα τα κόμματα θα βρεθούν προ των ευθυνών τους για τη στάση που θα κρατήσουν, ενώ χάσμα ανοίγεται ανάμεσα στη λογική της κυβέρνησης και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία "γαλάζια" στελέχη χαρακτηρίζουν ως «αντισυνταγματική και προσβλητική». Όπως σημειώνουν πηγές, «η κυβέρνηση δρα με βάση επιταγή του Συντάγματος που ταυτόχρονα αποτελεί εθνική και δημοκρατική υποχρέωση».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μετράει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο πανελλαδικό ποσοστό. Η θέση αυτή έχει τέσσερα προβλήματα. Αρχικά, πρόβλημα συνταγματικό, αφού το Σύνταγμα μιλάει για την ισότητα της ψήφου. Μετά υπάρχει πρόβλημα λογικής. Εάν κάποιος πάρει το αεροπλάνο από το Λονδίνο κι έρθει να ψηφίσει στην Αθήνα η ψήφος του μετράει κανονικά. Εάν ψηφίσει στο Λονδίνο η ψήφος του μετράει διαφορετικά. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμάει τους Έλληνες του εξωτερικού αφού τους θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δε θα ισχύει η αρχή της αναλογικότητας των περιφερειών, αφού θα υπάρχουν περιφέρειες με εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, οι οποίοι θα εκλέγουν μόνο έναν ή δύο βουλευτές. Η ουσία του ζητήματος είναι ότι η Κουμουνδούρου φοβάται την ετυμηγορία των Ελλήνων του εξωτερικού», αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr