Το στίγμα το έδωσε υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή που τοποθετήθηκε για μια σειρά θεμάτων από την Ουάσιγκτον για όλο το φάσμα των θεμάτων, ενώ τη σκυτάλη παίρνει το μεσημέρι στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση ειδικά για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας δεν ήταν γνωστή σε πολλά κυβερνητικά στελέχη που πιάστηκαν εξ απήνης στη μάχη που έδιναν να κεφαλαιοποιήσουν την παρουσία Τσίπρα στις ΗΠΑ.
Πάντως στην κυβέρνηση ετοιμάζουν τη ρητορική τους για να απαντήσουν σε αιτιάσεις για το κόστος και τονίζουν ότι η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει αναχθεί σε κορυφαίο συνομιλητή των ΗΠΑ. «Δεν έχει ξανασυμβεί Έλληνας Πρωθυπουργός να έχει δει τόσες φορές τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Ειδικά η πρόσκληση Τραμπ πριν κλείσει χρόνο στο Λευκό Οίκο δεν είναι τυχαία» αναφέρουν σχολιάζοντας τις επαφές Τσίπρα με Ομπάμα και Τραμπ.
Πάντως ο εκσυγχρονισμός των F-16 λόγω και της συνάφειας με το μνημόνιο και τους δημοσιονομικούς στόχους αναμένεται να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό. Βέβαια ακόμη και από τη Ν.Δ. δεν κρύβουν ότι το θέμα θέλει προσοχή λόγω της συγκυρίας με την Τουρκία. Ενδεικτικές ήταν οι χτεσινές δηλώσεις του Γιώργου Κουμουτσάκου που υπεραμύνθηκε της ανάγκης ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα πάντα με κορυφαία κυβερνητική πηγή «ο πρωθυπουργός είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Βέβαια θα προτιμούσε πρώτα να τον ρωτούν και μετά να βγάζουν ανακοινώσεις γιατί οδηγούνται σε αυτοδιαψεύσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική δύναμη που να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των F-16. Αν δεν συμβεί θα έχουμε έναν στόλο που δεν θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ΠΑ. Αν η αντιπολίτευση ζητήσει συζήτηση τότε ο πρωθυπουργός είναι στην διάθεση τους» τόνισε ο κυβερνητικό παράγων που μίλησε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.
«Για το κόστος δεν υπάρχει κάποια συμφωνία αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μια συζήτηση με την αμερικανική πλευρά, που συζητάμε να δαπανήσουμε 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας για τον εκσυγχρονισμό 85-90 αεροσκαφών. Από τα συνολικά 2,4 δισ ευρώ, το 1,1 είναι καθαρό κόστος που θα επιβαρυνθούμε σε βάθος δεκαετίες. Το υπόλοιπο είναι φόροι και αντισταθμιστικά που αναλαμβάνει η άλλη πλευρά.
Θεωρώ ότι η αντιπολίτευση υπέπεσε σε διπλή γκάφα: Βγήκε εχθρικά απέναντι σε κάτι το οποίο αν είχαν ρωτήσει τους αρμόδιους θα τους έλεγαν ότι συζητείται εδώ και χρόνια. Η τελική συμφωνία θα είναι μπροστά μας περίπου την άνοιξη του 2018. Μιλάμε για μια συμφωνία που θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε βγει από τα μνημόνια και θα αφορά 110 εκ ευρώ τον χρόνο. Η Ελλάδα δεν μπαίνει σε μια κούρσα εξοπλισμών» τόνισε.
Ένα άλλο επιχείρημα που αναμένεται να αξιοποιηθεί σε σχέση με το ταξίδι από την κυβερνητική πλειοψηφία είναι ο ρόλος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ καις τη μάχη για την αναδιάρθρωση του χρέους.
«Θετική έκπληξη έκανε το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση, όπως είχε κάνει και η προηγούμενη. Επιμένει στην ανάγκη και την υποστηρίζει να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, γιατί η αρχική εντύπωση που μας είχε δοθεί είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν εμπλέκεται τόσο ενεργά και δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το θέμα του χρέους. Ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικός ο Τραμπ στο θέμα του χρέους» αναφέρθηκε από τον αρμόδιο παράγοντα.
Επίσης υποστήριξε ότι «υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από Αμερικανούς επιχειρηματίες σε πολλούς τομείς όπως real estate, τουρισμός, ενέργεια, τραπεζικός τομέας. Πολύ ενδιαφέρον σε ότι αφορά την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Η εικόνα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια φυσική εξέλιξη που άργησε να συμβεί» αναφέρεται σχετικά.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr