Ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρουσιάστηκε "διαρροή", καθώς υπερψήφισε την πρόταση η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, με απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ειδικότερα, κατά τη ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ψήφισαν 294 βουλευτές. Από αυτούς, οι 124 ψήσισαν υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, 153 από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά, και 17 βουλευτές δήλωσαν "παρών".
ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, και ανεξάρτητοι βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση, ενώ η ΔΗΜΑΡ, μαζί με τους ανεξάρτητους βουλευτές Ανδρέα Λοβέρδο, Χρήστο Αηδόνη και Γιώργο Κασαπίδη δήλωσαν «παρών».
Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) και Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ) λόγω ασθένειας, ο Μίμης Ανδρουλάκης και οι τρεις προφυλακισμένοι στο Κορυδαλλό βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Η τελευταία ημέρα της συζήτησης στο Σώμα, είχε κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ υψηλούς τόνους, τη σφοδρή προσωπική αντιπαράθεση και την εφ' όλης της ύλης μετωπική σύγκρουση των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Στουρνάρα, με τον Αλέξη Τσίπρα, με αιχμή την οικονομική πολιτική, την υπόθεση των υποβρυχίων, την ΕΡΤ, τις κινητοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόσφατο ταξίδι του κ. Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες .
Σαμαράς: Το 2014 αρχίζει η ανάκαμψη
"Η μεγάλη δοκιμασία πλησιάζει στο τέλος της", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, περιγράφοντας παράλληλα τα βήματα εξόδου της χώρας από την κρίση.
"Το 2014 θα αρχίσει η ανάκαμψη και θα βγούμε στο τέλος της επόμενης χρονιάς στις αγορές", τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος υποσχέθηκε φορολογική ελάφρυνση και βελτιώσεις στο φόρο ακινήτων.
Πρόσθεσε ότι σε δύο χρόνια τα πρωτογενή πλεονάσματα θα γίνουν κανονικά πλεονάσματα, και υπογράμμισε πως "οι εκλογές θα γίνουν το 2016 με την λήξη της τετραετίας".
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε τι μήνυμα στέλνει προς τα έξω με την πρόταση δυσπιστίας υπογραμμίζοντας πως «τη στιγμή που η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της εσείς ζητάτε να πέσει η κυβέρνηση».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και για την συγκέντρωση που διοργάνωσε έξω από τη Βουλή την ώρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας.
«Το πεζοδρόμιο του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφοβίσει το κοινοβούλιο κ Τσίπρα ;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Ο κ.Σαμαράς υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ για την ΕΡΤ ο πρωθυπουργός ανέφερε πως "η Δημόσια Τηλεόραση θα μετακομίσει εκεί που είναι η θέση στο ραδιομέγαρο το οποίο είχε καταλάβει επί πέντε μήνες μια ομάδα συνδικαλιστών".
"Μην δηλητηριάζετε με φθηνό λαϊκισμό το κοινοβούλιο, δεν μπορείτε να γίνετε αντιπολίτευση θέλετε να γίνετε κυβέρνηση"; αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανέφερε πως «δεν θα ανεχθώ τέτοια συμπεριφορά δεν θα ανεχθώ τις ύβρεις σας».
Ο κ. Σαμαράς, ζήτησε από τους βουλευτές να απορρίψουν την πρόταση μορφής του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί "ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολύ ακριβά την προσπάθεια εξόδου από την κρίση".
Βενιζέλος: "Ανεύθυνος ο ΣΥΡΙΖΑ..."
Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε την κίνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως «πράξη θεσμικά ακραία, πολιτικά αμήχανη και εθνικά ανεύθυνη. Όπως είπε, "αποτελεί ακραία και απροκάλυπτη υπονόμευση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αφού κατατέθηκε την ώρα της διαπραγμάτευσης, ενώ πάμε να επιβεβαιώσουμε την είσοδό μας στο τελικό στάδιο της οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο και λίγο πριν την Προεδρία της ΕΕ κατά την οποία η χώρα μας έχει την ευκαιρία να μετέχει στο ευρώ με όρους θεσμικής ισοτιμίας κι όχι ως φτωχός συγγενής".
Πρόσθεσε, ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ομολογία του πολιτικού αδιεξόδου της Κουμουνδούρου.
«Τώρα που πρέπει να σταλεί μήνυμα σταθερότητας και αισιοδοξίας κι ενώ το ζητούμενο είναι η συσπείρωση του συνταγματικού τόξου κατά του ναζισμού και του φασισμού, έχουμε μία πράξη που αντιπαρατάσσει το επικίνδυνο αμάγαλμα της λεγόμενης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την ταύτισή του με τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου, το ΚΚΕ ψηφίζει διαφοροποιούμενο και καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την όσμωση εξ αντικειμένου με την ΧΑ» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Όπως ανέφερε, εξάλλου, η πρόταση μομφής έγινε γιατί απέτυχε η στρατηγική της εφόδου, ενώ ως άλλη επιδίωξη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διείδε την «επιδίωξη τεχνητής πόλωσης σε μεσαία εκλογικά επίπεδα η οποία οφείλεται στον εκλογικό νόμο» για να πει πως ματαιοπονούν όσοι θέλουν να στήσουν τεχνητό σκηνικό πόλωσης.
Υπογράμμισε ότι δεν συγκροτείται εθνικό μέτωπο σταθερότητας και προοπτικής χωρίς την κεντροαριστερά της ευθύνης, χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε πως κ. Κουβέλης προσχώρησε σε αυτή την άποψη μόνο που δεν υπάρχει πόλος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, "ο ένας πόλος είναι η κυβέρνηση και εκεί είναι και το ΠΑΣΟΚ- κι εκεί θα έπρεπε να είστε κι εσείς, οι δυνάμεις της ευθύνης» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς την ΔΗΜΑΡ.
Σχετικώς με την θέση «παρών» που επιλέγεται ως κοινοβουλευτική πρακτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Επειδή εμείς λέμε όχι στον τυχοδιωκτισμό, κάποιοι έχουν την πολυτέλεια του αμφιρρέποντος λόγου. Παρών που; Στο πλαίσιο που διαμορφώνουμε εμείς», αναρωτήθηκε.
Απευθυνόμενος ο κ. Βενιζέλος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως περιμένει εδώ και 25 μέρες την πρόταση για τα Ναυπηγεία και τα υποβρύχια και «προειδοποίησε» τον «υπεύθυνο αρχηγό του κόμματος» ότι "η πράξη του συκοφάντη είναι άτιμη πράξη".
«Σας περιμένω να έρθετε, να μιλήσουμε για εξυπηρέτηση συμφερόντων για κίνητρα, για το τι επιδιώκουν αυτοί που σας καθοδηγούν σε αυτή την συκοφαντική εκστρατεία. Ελάτε να δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος στο θέμα αυτό. Σας είπα πως ίσως ήρθε η ώρα να καταθέσουμε εμείς μια πρόταση για εξεταστική για συνωμοσίες και γκρίζα παιχνίδια με επιχειρηματικά συμφέροντα, με πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών με πολύ συγκεκριμένα ΜΜΕ. Γιατί υπάρχει και ο έλεγχος του κοινοβουλίου στο οργανωμένο λαθρεμπόριο πολιτικής επιρροής. Υπάρχουν άνθρωποι συνδεδεμένοι με πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα επιχειρηματικά και άλλα που κινούνται πολύ κοντά σας» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Σχετικώς με τα γεγονότα του Σαββάτου, έξω από την ΕΡΤ, ο κ. Βενιζέλος είπε πως "και μόνο που οργανώθηκε ένα σόου από τις επτάμισυ μέχρι τις οκτώμισυ, σε τηλεοπτικό χρόνο δηλαδή, αυτό τα λέει όλα".
Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «εμείς στην κυβέρνηση θέτουμε το ζήτημα των ευθυνών της τρόικας, που είναι πρόβλημα των ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίοι υποβαθμίζονται οικιοθελώς". Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση τελεί υπό προγραμματική σύμβαση, "έχει την πλήρη αίσθηση του περιεχομένου του και κυριαρχεί η συνείδηση της ευθύνης γιατί ξέρουμε ότι εμείς σηκώνουμε μια ιστορική πρόκληση», είπε για να καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι κόμμα συγκυρίας και όχημα διαμαρτυρίας».
Επίσης, ο αντιπρόεεδρος της κυβέρνησης απέκλεισε νέα μέτρα λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι σε περικοπές μισθών και συντάξεων, ναι στο κύμα των διαρθρωτικών αλλαγών» και επισημαίνοντας ότι για την φόρο των ακινήτων στην κυβέρνηση γίνεται εσωτερική διαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθούν κοινωνικά δίκαιες.
Στουρνάρας: "Δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα"
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι στο δημοσιονομικό τομέα, «έχουμε καλύψει ήδη το 80% της απαιτούμενης προσπάθειας, στον ορίζοντα 2009-2016. Η ολοκλήρωση του υπόλοιπου 20% της προσαρμογής, δεν θα προέλθει από οριζόντια μέτρα, αλλά από την ανάπτυξη της οικονομίας, τη φορολογική συμμόρφωση, τις στοχευμένες περικοπές δαπανών, την αναδιάρθρωση και εξυγίανση οργανισμών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την άρση των ποικίλων εμποδίων στην λειτουργία ανταγωνισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κος Στουρνάρας ευαγγελίστηκε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, για την επιτυχία του οποίου «θα πρέπει ο καθένας να συμβάλλει ανάλογα από τις δυνατότητές του - και δεν υπάρχει πιο δίκαιος φόρος από αυτόν της ακίνητης περιουσίας».
Ο υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε ότι το οικονομικό κυβερνητικό πρόγραμμα έχει σημειώσει "εντυπωσιακές επιτυχίες που αναγνωρίζονται πανταχόθεν: η τεράστια προσαρμογή στο πρωτογενές έλλειμμα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο αρνητικός πληθωρισμός που είναι ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη, η ιστορικά πρωτοφανής βελτίωση του πρωτογενούς αποτελέσματος του κράτους κατά 20 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) από το 2009 μέχρι σήμερα, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά 20% από το 2009 μέχρι σήμερα".
«Οι προβλέψεις μας δεν στοχεύουν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, αλλά να αποτυπώσουν ρεαλιστικά την πραγματικότητα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Το αναγνωρίζουν οι χρηματαγορές - τα spreads του δεκαετούς ομολόγου παρουσιάζουν πτώση κάτω από τις 650 μονάδες από 3000 που ήταν όταν αναλάβαμε. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μετά από τόσες μεγαλοστομίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να υιοθετήσει σχέδιο παραμονής και όχι σχέδιο εθελούσιας εξόδου απ' την ευρωζώνη - αλλά άλλες συνιστώσες του κόμματός του περί άλλα τυρβάζουν...» παρατήρησε.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κος Στουρνάρας υπεραμύνθηκε του «φιλόδοξου» προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τονίζοντας πως έχει αποφέρει 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. έχουν ήδη εισπραχθεί.
«Κάποιοι το ονομάζουν ξεπούλημα, χωρίς όμως τεκμηρίωση. Ευαγγελίζονται την ακύρωση του προγράμματος που είναι η βασική πηγή ξένων επενδύσεων - και απειλούν τους επενδυτές. Αυτά δεν είναι συνεπή με την παραμονή στην ευρωζώνη» παρατήρησε ο κος Στουρνάρας.
Τσίπρας: "Λέτε ψέμματα- ζητάμε εκλογές..."
"Η μόνη λύση είναι οι εκλογές", είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι είναι "ψεύτικες οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα". Υπογράμμισε πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώσει το μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι το μνημόνιο μπορεί να το ακυρώσει μόνο ο λαός με την ψήφο του.
"Κατ΄ εντολή του λαού η νέα κυβέρνηση θα ακυρώσει όλους τους μνημονιακούς νόμους και θα ψηφίσει νέους νόμους που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υπογράμμισε πως «κάναμε μομφή γιατί αποτύχατε σε όλα όσα εξαγγείλατε προεκλογικά και σε όλα όσα εφαρμόσατε μετεκλογικά» είπε ο κ. Τσίπρας.
"Τα ψέματα τελειώνουν", ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και κάλεσε την βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και να εναρμοστεί με την πραγματικότητα που επικρατεί στην χώρα και στον λαό. Υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει την χώρα σε μια ανύποτη καταστροφή, και κάλεσε κάλεσε τον πρωθυπουργό να δει την πρόταση μομφής όχι ως απειλή αλλά ως ευκαιρία.
"Ιδού η λύση, ιδού οι εκλογές, ιδού η δημοκρατία", κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης
«Δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση διαπλοκής, απάτης και συγκάλυψης, αλλά στους δανειστές και τα όργανα τους. Κάθε φορά τα κόμματα έρχονται και παρέρχονται αλλά οι τραπεζίτες εξουσιάζουν", τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
"Παρών" δήλωσε στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση τόσο σε ΝΔ όσο και σε ΣΥΡΙΖΑ.
Σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν σκοπεύουμε να δώσουμε χέρι βοηθείας ούτε στα αστικά κόμματα, ούτε στις ιμιτασιόν λύσεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr