Η πρόταση της οργανωτικής επιτροπής πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία. Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και ολοκληρώνονται την Κυριακή με πολιτικές ομιλίες των συνέδρων.
Κ. Καραμανλής
Έκκληση για ενότητα απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ στο ΣΕΦ, τονίζοντας ότι «ο νέος πρόεδρος θα έχει τη στήριξη και την υποστήριξη όλων, θα είναι ο πρόεδρος όλων και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας».
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην απόφαση των πρόωρων εκλογών και στις αποφάσεις του, που ακολούθησαν. «Στις εκλογές είχα θέσει, ως μείζον ζήτημα, την αντιμετώπιση των αδυναμιών της οικονομίας και την έξοδο από τη διεθνή οικονομική κρίση. Είχα καταθέσει σχέδιο, που πιστεύω ότι αποτελεί τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την εξασφάλιση νέας προοπτικής. Οι πολίτες δεν το ενέκριναν, το αποτέλεσμα ήταν οδυνηρό για όλους και πιο πολύ για μένα. Υπήρχε για μένα ένας τίμιος και υπεύθυνος δρόμος. Ανέλαβα τις ευθύνες και δρομολόγησα τις διαδικασίες για την εκλογή του επόμενου αρχηγού», είπε.
Πρόσθεσε ότι μετά την ομόφωνη απόφαση των υποψηφίων δέχθηκε να παραμείνει ως την εκλογή αρχηγού από τη λαϊκή βάση και ακολούθησε ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, που επικύρωσε την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής.
«Το έκτακτο συνέδριο δρομολογεί τη διαδικασία για εκλογή αρχηγού από τη λαϊκή βάση του κόμματος, η εξέλιξη αυτή συνιστά άνοιγμα στην κοινωνία, συμμετοχή, αλληλεγγύη, προοπτική», είπε και εξήγησε την αλλαγή της αρχικής του απόφασης, υπογραμμίζοντας ότι «τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οφείλουν να προσαρμόζονται και να διαμορφώνουν πολιτικές που οδηγούν σε μία καλύτερη προοπτική, να παίρνουν θέση γι΄ αυτά, που γίνονται γύρω μας, χωρίς λαϊκισμό, χωρίς να κάνουν την εξουσία αυτοσκοπό, να αποδεικνύουν συνέχεια, συνέπεια, αξιοπιστία, υπευθυνότητα και να είναι φορείς αλλαγών».
«Το συνέδριο», ανέφερε ο κ. Καραμανλής, «καλείται να πάρει μία σημαντική απόφαση, να τροποποιήσει τις διατάξεις για αλλαγή προέδρου από τη λαική βάση, από εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι και από εκείνους που θα θελήσουν να εγγραφούν την ημέρα της εκλογής. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική κατάκτηση δημοκρατίας, ενισχύει την αμφίδρομη επικοινωνία, οικοδομεί μία νέα συλλογική δυναμική και μία δυναμική συλλογικότητα. Η επιτυχία είναι υποχρέωση όλων. Η διαδικασία οργανώνεται με τρόπο, που οδηγεί σε αδιάβλητο αποτέλεσμα».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, «ακόμη πιο κρίσιμα είναι τα θέματα, η ουσία, οι συμπεριφορές, ο πολιτικός λόγος, η ενότητα, η ομοψυχία, η συνεργασία. Σ΄αυτή τη διαδικασία δεν χωρούν προσωπικοί χαρακτηρισμοί, αντεγκλήσεις, αιτιάσεις. Οι στόχοι είναι κοινοί, αφορούν την οργάνωση του κόμματος και την παραγωγή πολιτικής».
Ακολούθως, ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι πρώτες αποφάσεις δεν φωτίζουν τα πράγματα» και υποστήριξε ότι «υπάρχουν περιπτώσεις, που υιοθετούνται οι θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και περιπτώσεις, όπου η κυβέρνηση αιχμαλωτίστηκε στις προεκλογικές της τακτικές, όπως στο λιμάνι του Πειραιά με αποτέλεσμα να πλήττεται ο εμπορικός κόσμος, η οικονομία, και να πλήττεται η διεθνής αξιοπιστία της χώρας».
Είπε, επίσης, ότι «βασικοί τομείς της κρατικής δραστηριότητας δεν λειτορυγούν, λόγω απουσίας πολιτικού δυναμικού», αναφερόμενος στην έλειψη γενικών γραμματέων.
«Χρειάζεται επαγρύπνιση και προσήλωση στην θεσμική αποστολή της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του, όταν ήταν πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «αναπτύξαμε δύσκολες αποφάσεις, που είναι αναγκαίες στην οικονομία και οι οποίες, είτε θα υιοθετηθούν, είτε θα παρθούν αργότερα πιο σκληρά μέτρα».
Επανέλαβε ότι χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι «δεν επιτρέπονται από την επόμενη κυβέρνηση, κατάργηση προγραμμάτων, ρεβανσισμοί και τεχνιτοί διαχωρισμοί.
Αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του έβαλε τις κόκκινες γραμμές και ότι τις υπερασπίστηκε και θα τις υπερασπιστεί με το ίδιο πάθος και ως αντιπολίτ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr