Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε:
- Την κατάργηση όλων των stage στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)
- Μετατροπή των συμβάσεων stage από το Δημόσιο στον ιδιωτικό τομεά υπό προϋποθέσεις, για συγκεκριμένο χρονο, με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.
- Οι συμβάσεις stage που υπογράφηκαν μετά την ημερομηνία ανακοίνωσης των εκλογών (υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες) κυρήσσονται παράνομες. Οι μαθητευόμενοι που εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωμένοι να φύγουν από την υπηρεσία χωρίς να πληρωθούν.
- Συμβάσεις stage που λήγουν δεν θα ανανεώνονται. Η λογική είναι να μην υπάρχουν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος παρόμοιες συμβάσεις στον δημόσιο τομέα.
- Οι μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών θα καλυφθούν από μόνιμους υπαλλήλους, μέσω αδιάβλητων διαδικασιών που θα προκυρηχθούν από το ΑΣΕΠ.
Η απόφαση της κυβέρνησης δείχνει τη βούλησή της να τελειώνει "μια για πάντα" με το θεσμό των stage και να σταματήσει την πελατειακή σχέση εξάρτησης με το δημόσιο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο οι συμβασιούχοι να προσφύγουν στα δικαστήρια κατά της απόφασης της κυβέρνησης για το εν λόγω θέμα, ο κ. Πάγκαλος σχολίασε "ο κάθε Έλλην πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια".
Και δικαστική διερεύνηση για το θέμα
Εν τω μεταξύ, η υπόθεση των Stage λαμβάνει και δικαστική πτυχή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, ο εισαγγελέας κάλεσε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος ως προεδρεύοντα στον ΟΑΕΔ να καταθέσει στοιχεία για το πρόγραμμα, στο οποίο απασχολούνται πάνω από 30.000 άτομα στον δημόσιο τομέα.
Η πλήρης καταγραφή των απασχολουμένων σε αυτά τα προγράμματα είναι εξαιρετικά δύσκολη και προχωρεί με βραδείς ρυθμούς. Ο εισαγγελέας κινήθηκε αυτοβούλως και επιχειρεί να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχουν παρατυπίες, ενδεχομένως και παρανομίες, πίσω από τις αθρόες προσλήψεις νέων στον δημόσιο τομέα μέσω των προγραμμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr