«Θα συζητήσουμε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη χρηματαγορά. Θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα για εισαγωγή ειδικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο ώστε με τη σειρά τους να βοηθήσουν την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας» ανέφερε στην εισαγωγική του ομιλία στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Είναι σημαντικό οι δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις να μπορούν να αποκτήσουν καινούργια κανάλια χρηματοδότησης ώστε με τη σειρά τους να στηρίξουν τη συνολική αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας».
Για τα κρυπτονομίσματα είπε: «Θα επιχειρήσουμε να βάλουμε μια τάξη στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων, το οποίο παραμένει, εν πολλοίς, θολό και αρρύθμιστο. Δεν δαιμονοποιούμε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά, ωστόσο επιχειρούμε να θεσπίσουμε κάποιους κανόνες προστασίας του κοινού και κυρίως δικλείδες ασφαλούς ενημέρωσης, προειδοποιήσεις για τα πολύ υψηλά ρίσκα που ενέχουν τέτοιου είδους επενδυτικές δραστηριότητες.
Ευθυγραμμίζουμε ουσιαστικά το εθνικό πλαίσιο με το ευρωπαϊκό σχετικά με καταχρηστικές πρακτικές οι οποίες καταγράφονται σε αυτό το περιβάλλον. Είναι εύκολο να ακούγονται φήμες για «εύκολο και γρήγορο κέρδος», αλλά μια σοβαρή πολιτεία έχει χρέος να προειδοποιεί τους πολίτες, τους επενδυτές, ειδικά τους μικροεπενδυτές, για τους κινδύνους που καραδοκούν από διάφορα νέα και τελείως καινοτόμα εργαλεία που αναπτύσσονται από καιρού εις καιρόν και τα οποία πολλές φορές οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν τα καταλαβαίνουν καν».
Το ρυθμιστικό πλαίσιο
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θυμίζουμε πως είχε εδώ και καιρό εντοπίσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα κρυπτονομίσματα, αλλά και το κενό που υπάρχει στη φορολόγησή τους.
Η Ελλάδα είναι μια από τις 59 χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προσχωρήσουν στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ.
Το πλαίσιο αυτό επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς που ήδη γίνεται για τις τραπεζικές καταθέσεις, και στον τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων. Οι περισσότερες προβλέψεις αυτού του νέου πλαισίου έχουν ήδη ενσωματωθεί στους ενωσιακούς κανόνες για τη διοικητική συνεργασία των Κρατών Μελών στον τομέα της φορολογίας και θα εφαρμοστούν το 2027.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, μίλησε πρόσφατα στο Reporter για το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο υπουργικό.
Συγκεκριμένα μάς είπε πως «στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε, είναι ίσως επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη ανάπτυξης ενός πλαισίου ρύθμισης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και των λοιπών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων».
Όπως εξήγησε, το θεσμικό αυτό πλαίσιο θα κινείται σε τρεις άξονες:
- Ανάπτυξη κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και των λοιπών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
- Ανάπτυξη πλαισίου για τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
- Ανάπτυξη πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και της καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες.
Στην εθνική νομοθεσία θα ενσωματωθεί και το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ για τα κρυπτονομίσματα που βάζει κανόνες στους συμμετέχοντες στην αγορά και προστατεύει τους καταναλωτές. Τα κράτη-μέλη έχουν διορία έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024 να ενσωματώσουν τις βασικές προβλέψεις του κανονισμού στην εθνική νομοθεσία. Από σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2025, ξεκινά η προληπτική εποπτεία.
Όπως έχει αναφέρει η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, γι’ αυτό θα υπάρξει ένα μοίρασμα αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Όποιος δραστηριοποιείται στην αγορά κρυπτοστοιχείων θα πρέπει να αδειοδοτηθεί σε πρώτη φάση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στη συνέχεια υπάρχει μια σειρά από υποχρεώσεις που πλέον θα πρέπει να τηρούν οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr