Το οικονομικό επιτελείο είχε εδώ και καιρό εντοπίσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον και των Ελλήνων για τα κρυπτονομίσματα, αλλά και το κενό που υπάρχει στη φορολόγησή τους.
Η Ελλάδα είναι μια από τις 59 χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προσχωρήσουν στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ.
Το πλαίσιο αυτό επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς που ήδη γίνεται για τις τραπεζικές καταθέσεις, και στον τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων. Οι περισσότερες προβλέψεις αυτού του νέου πλαισίου έχουν ήδη ενσωματωθεί στους ενωσιακούς κανόνες για τη διοικητική συνεργασία των Κρατών Μελών στον τομέα της φορολογίας και θα εφαρμοστούν το 2027.
Δήμας στο Reporter.gr: Επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη ρύθμισης και ελέγχου
«Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε, είναι ίσως επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη ανάπτυξης ενός πλαισίου ρύθμισης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και των λοιπών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Συγκεκριμένα, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ και ΟΟΣΑ, και τις οποίες φυσικά παρακολουθούμε στενά ως χώρα (π.χ. Κανονισμός MiCA για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων, Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ), το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζει τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα», λέει στο Reporter.gr ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας.
Όπως εξηγεί, το θεσμικό αυτό πλαίσιο θα κινείται σε τρεις άξονες:
- Ανάπτυξη κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και των λοιπών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
- Ανάπτυξη πλαισίου για τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
- Ανάπτυξη πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και της καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες.
Στην εθνική νομοθεσία θα ενσωματωθεί και το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ για τα κρυπτονομίσματα που βάζει κανόνες στους συμμετέχοντες στην αγορά και προστατεύει τους καταναλωτές. Τα κράτη-μέλη έχουν διορία έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024 να ενσωματώσουν τις βασικές προβλέψεις του κανονισμού στην εθνική νομοθεσία. Από σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2025, ξεκινά η προληπτική εποπτεία.
Όπως έχει αναφέρει η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, γι’ αυτό θα υπάρξει ένα μοίρασμα αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Όποιος δραστηριοποιείται στην αγορά κρυπτοστοιχείων θα πρέπει να αδειοδοτηθεί σε πρώτη φάση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στη συνέχεια υπάρχει μια σειρά από υποχρεώσεις που πλέον θα πρέπει να τηρούν οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων.
Το «θολό» τοπίο της φορολόγησης
Ο ασαφής τρόπος φορολόγησης υπεραξίας που προκύπτει από την αγοραπωλησία των κρυπτονομισμάτων είναι και ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος», καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο.
Η ΑΑΔΕ κάνει ελέγχους, αλλά επί του παρόντος δεν έχει πού ακριβώς να βασιστεί. Μάλιστα, υπάρχουν και προηγούμενα. Φορολογούμενος δήλωσε στη φορολογική του δήλωση κέρδη από κρυπτονομίσματα, αναφέροντας σε προσφυγή του ότι η εφορία Αμαρουσίου έσφαλε, μη λαμβάνοντας υπ' όψιν το ποσό των 1.741.826,17 ευρώ που δηλώθηκε στον κωδικό 659 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 και αφορούσε εισόδημα που, όπως ισχυρίζεται, αποκτήθηκε από τη μεταβίβαση κρυπτονομισμάτων και εισήχθη μέσω τραπεζικών εμβασμάτων στην Ελλάδα το ίδιο έτος.
Ως αποτέλεσμα, η δήλωση εκκαθαρίστηκε χωρίς τη συμπερίληψη του ανωτέρω ποσού. Όπως τονίζεται στην απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, η φορολογική αρχή ορθώς δεν έκανε αποδεκτό το δηλωθέν από τον προσφεύγοντα ποσό, αφενός διότι το εισόδημα από τη μεταβίβαση κρυπτονομισμάτων στο εξωτερικό δεν εμπίπτει στις διατάξεις των άρθρων του ΚΦΕ, με τις οποίες προβλέπονται και απαριθμούνται περιοριστικά τα εισοδήματα που φορολογούνται, που φορολογούνται με ειδικό τρόπο ή απαλλάσσονται από τον φόρο και μπορούν να δηλωθούν στους ανάλογους κωδικούς της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, και αφετέρου δεν προσκομίζονται επαρκή στοιχεία με τα οποία να προσδιορίζεται με ειδικό και σαφή τρόπο η υπεραξία που προέκυψε από τη μεταβίβαση των εν λόγω κρυπτονομισμάτων.
Όταν κλήθηκε να προσκομίσει έγγραφα για να δικαιολογήσει την ύπαρξη αυτού του εισοδήματος, ο φορολογούμενος προσκόμισε το ειδοποιητήριο εισερχόμενου εμβάσματος, μέσω του οποίου έφτασαν στον τραπεζικό λογαριασμό του τα χρήματα. Επίσης, κατέθεσε βεβαίωση της εταιρείας μέσω της οποίας έγινε η συναλλαγή, δηλαδή ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που λειτουργεί στο εξωτερικό, η οποία επιβεβαίωσε ότι έστειλε στην ελληνική τράπεζα του φορολογούμενου το ποσό που κέρδισε από τα κρυπτονομίσματα.
Όλα αυτά, όμως, δεν αρκούν, με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, για να αναγνωριστεί ένα εισόδημα από συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, όπως έκρινε η ΔΕΔ.
Σε αναμονή των προτάσεων της Ομάδας Εργασίας
Για να ξεδιαλύνει, λοιπόν, το τοπίο, αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets), η οποία θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα αλλά χωρίς να ορίζεται καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του πορίσματός της.
Μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν η Μαρία Ψύλλα, Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής του ΥΠΕΘΟ η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου και μέλη οι Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ε.Λ.Τ.Ε., Ιωάννης Μπλάτσος, από το ΣΔΟΕ: Μαριάννα Ηλιοκαύτου, Ελένη Βρέντζου, Άννα Κλωνή. Γεώργιος Νάσκαρης, στέλεχος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Αλέξανδρος Καλιοντζόγλου, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Δασκαλάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Ταρνανίδου, Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Γεώργιος Χατζησταύρου, από την ΑΑΔΕ.
«Η Ομάδα Εργασίας, με συμμετοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Τράπεζας Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ, έχει σκοπό την ολοκλήρωση του έργου της και την παρουσίαση νομοθετικών προτάσεων, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην καινοτομία και στην προστασία των καταναλωτών», μας λέει ο κ. Δήμας.
Οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας, που με το νέο έτος θα ανεβάσει… στροφές, αναμένεται να κατατεθούν στο ΥΠΕΘΟ μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Νατάσα Παπαδημητροπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr