Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι καταργήθηκαν οι γεωγραφικές ζώνες και πλέον το επίδομα υπολογίζεται με βάση τις κλιματικολογικές και καιρικές συνθήκες της κάθε περιοχής.
Αντί για τέσσερις ζώνες, πλέον το επίδομα ορίζεται ουσιαστικά συγκεκριμένα για κάθε οικισμό της χώρας. «Άλλες θερμοκρασίες καταγράφονται στη Βούλα και άλλες στο Διόνυσο», τόνισε χαρακτηριστικά στο Open ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος έχει αναλάβει να δημιουργήσει το πλαίσιο του νέου επιδόματος θέρμανσης.
Ουσιαστικά, το επίδομα καθορίζεται με βάση τον καιρό που κάνει σε κάθε περιοχή και έτσι αποφεύγονται αδικίες σε περιοχές που μέχρι πρότινος ήταν στην ίδια ζώνη, επειδή βρίσκονταν στην ίδια γεωγραφική περιφέρεια, αλλά είχαν διαφορετικές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, όπως τόνισε ο υπουργός άλλο να ζεις στην Κάρπαθο στο βουνό και άλλο να ζεις στην Κάρπαθο στη θάλασσα.
Το επίδομα λοιπόν θα καθορίζεται με βάση τον νέο μετεωρολογικό χάρτη που ετοίμασε το υπουργείο με μετεωρολόγους.
Το ελάχιστο επίδομα υπολογίζεται ότι θα αγγίζει τα 80 ευρώ, ενώ σε περιοχές με πολύ κρύο το επίδομα μπορεί και να φτάσει στα 680 ευρώ. Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε, ωστόσο, πως αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες.
Για τους περισσότερους το επίδομα θα είναι από 80 έως 300 περίπου ευρώ, όπως ήταν και τα προηγούμενα χρόνια.
Το επίδομα δίνεται μόνο για την κύρια κατοικία. Τέλη Νοεμβρίου αναμένεται η τελική απόφαση για να ανοίξει η πλατφόρμα και να γίνουν οι πληρωμές στα τέλη Δεκεμβρίου. . Η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr