Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης κεντρικός άξονας για την επιδότηση των δικαιούχων είναι πλέον τα χαρακτηριστικά της περιοχής και όχι της γεωγραφικής ζώνης, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Έτσι μέσα από έρευνα της ΕΜΥ διαμορφώνεται ένα σύστημα όπου έχουν υπολογιστεί οι θερμοκρασίες και οι ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία όλης της Ελλάδας. Ουσιαστικά η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κατέδειξε διαφορετικά σημεία «θερμαντικών αναγκών» σε περίπου 13.500 οικισμούς της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο, τα ορεινά χωριά, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στην Κρήτη, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο ή στη Μακεδονία, θα έχουν υψηλότερη επιδότηση, αφού και οι ανάγκες θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερες.
Σύμφωνα με την παρουσίαση, που έκανε ο μετεωρολόγος και επικεφαλής της ομάδας, Μ. Αναδρανιστάκης, ως βάση του νέου συστήματος ελήφθη υπόψη η μέση ημερήσια θερμοκρασία των 15,5 βαθμών και η όποια χαμηλότερη θερμοκρασία ανά ημέρα και ανά περιοχή, όπου έγινε η μελέτη. Έτσι διαμορφώθηκε η «βαθμοημέρα» που δίνει και τον αλγόριθμο για την επιδότηση ανά περιοχή (ο αλγόριθμος θα μπει σε σχετική Υπουργική Απόφαση). Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως όλα δείχνουν θα υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα σε χωριά των ίδιων Νομών, ανάλογα με το υψόμετρο και τις κλιματικές συνθήκες. Συμπερασματικά απότοκο του νέου συστήματος θα είναι η καταβολή σε αρκετούς μικρότερου επιδόματος από ό,τι με το τωρινό σύστημα ενώ σε άλλους π.χ. σε ορεινές περιοχές νησιών ή της Κρήτης θα αυξηθεί. Κι αυτό βέβαια αφορά και την Αττική.
Επίσης πλέον πέρα από το πετρέλαιο θέρμανσης, θα επιδοτηθεί το φυσικό αέριο και το υγραέριο, ενώ ξύλα και πέλετ θα πάρουν επιδότηση αλλά μόνο σε περιοχές με λίγους κατοίκους, ενδεχομένως κάτω από 2.000, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν. Όσον αφορά στα ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα, ξεκαθαρίστηκε ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά καλύπτονται από το Κοινωνικό Τιμολόγιο.
Σημειώνεται ότι η καταβολή του επιδόματος θα γίνει το Δεκέμβριο και δεν αποκλείεται το όλον ποσό να φτάσει στα 90 εκατ. Ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι, εφόσον ζητούν επιδότηση για άλλη πηγή ενέργειας πλην πετρελαίου, θα πρέπει να ανεβάσουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, τα τιμολόγια αγοράς, τον ΑΦΜ του προμηθευτή ή τους λογαριασμούς εφόσον πρόκειται για φυσικό αέριο. Ειδικά για τις αγορές καυσόξυλων και πέλετ προϋπόθεση είναι ηλεκτρονική πληρωμή και καταχωρήσει το τιμολόγιο στο σύστημα όπως γίνεται και με τα άλλα καύσιμο. Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια με πέρσι, όπως επίσης η υποχρέωση των δικαιούχων να προμηθευτούν διπλάσιας αξίας καύσιμο από το επίδομα που θα λάβουν.
Όπως, δε, σημείωσε ο κύριος Σκυλακάκης το νέο μοντέλο προβλέπει ότι το συνολικό ποσό του επιδόματος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 700 € με τα μέχρι τώρα δεδομένα, έναντι μάξιμουμ 350 ευρώ σήμερα.
Τα εισοδηματικά κριτήρια
- Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή χήρο/χήρα ή σε διάσταση και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
- Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr