Επιγραμματικά το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει την αποκατάσταση των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» στην αγορά εργασίας, μία «σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό» και τη δημιουργία μίας «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».
Όπως σημειώνει το Bloomberg, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει άνω του 20%, η προτεινόμενη σύσφιξη των κανόνων για την αγορά εργασίας και οι μισθολογικές αυξήσεις μπορεί να είναι αντίθετα με την καθιερωμένη οικονομική σοφία, την ώρα που οι πιστωτές διαφωνούν με τη δημιουργία μίας κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας, λόγω φόβων ευνοιοκρατίας.
Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, στο αναπτυξιακό της σχέδιο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπόσχεται να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «κλειδιά», οι οποίες έχουν καθυστερήσει για χρόνια, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ενός κτηματολογίου και η επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης.
Τα υπόλοιπα σημεία της παρουσίασης είναι αναφορές και δεσμεύσεις, όπως η δέσμευση «περαιτέρω μείωσης των διοικητικών βαρών» και «ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στο R&D».
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ανάπτυξη που πέτυχε η Ελλάδα το 2014 διακόπηκε απότομα μετά την εκλογή της κυβέρνησης Τσίπρα και της σύγκρουσης με τους πιστωτές, η οποία έφερε τις τράπεζες στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι συναλλαγές υπόκεινται ακόμα σε κεφαλαιακούς περιορισμούς και το ΑΕΠ είναι χαμηλότερο από ότι πριν τις εκλογές.
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να κρατήσουν την Ελλάδα υπό στενή παρακολούθηση μετά την λήξη του προγράμματος διάσωσης, θέτοντας ως προϋπόθεση μιας ελάφρυνσης χρέους να μην ακυρωθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr