«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση για την Ελλάδα. Ακούσαμε θετικά νέα κυρίως στο δημοσιονομικό μέτωπο. Η Ελλάδα κατάφερε ένα πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 4%, καθώς και δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η Ελλάδα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην ατζέντα του προγράμματος» δήλωσε ο κ. Σεντένο.
Το Eurogroup ζήτησε από την Ελλάδα μεγαλύτερη συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο για την επίτευξη μίας συμφωνίας σύντομα, συμπλήρωσε.
Ως προς το θέμα του χρέους, ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί, αν χρειάζεται, στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα.
Σχετικά με τη μεταμνημονιακή εποπτεία, είπε ότι συζητήθηκε πώς θα μπορέσει το Eurogroup να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις μετά το πρόγραμμα και συμπλήρωσε πως εξετάστηκε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, όπως αυτή προτάθηκε από την Κομισιόν.
Είπε ακόμη πως «σημειώσαμε την απόφαση της χώρας να μην ζητήσει προληπτική γραμμή».
Αναφορικά με την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στάθηκε στο ότι δείχνει την «ιδιοκτησία» της χώρας για την μεταρρυθμιστική πορεία μετά το πρόγραμμα. Χαρακτήρισε την «ιδιοκτησία» του προγράμματος σημαντική όπως φάνηκε και στις άλλες χώρες.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στη βάση επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, στόχος είναι να κλείσουν όλα τα θέματα τον Ιούνιο, συμπλήρωσε.
Μοσκοβισί: Ο μεταμνημονιακός μηχανισμός δεν θα είναι μνημόνιο
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις που θα οδηγούν στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, καθώς «αυτός είναι ο πολιτικός στόχος που ασπάζονται όλοι».
Ως προς την αξιολόγηση, έθεσε στόχο να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) έως το Eurogroup της 21ης Μαΐου, με αστερίσκο ότι παρά την πρόοδο που ανανγνωρίζεται από όλους, υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Αναφορικά με την παρουσίαση του ελληνικού προγράμματος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σημείωσε πως είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
«Θα χρειαστεί να διευκρινιστούν κάποια θέματα αλλά είμαστε σε καλή τροχιά και οι υπουργοί πήραν θετική στάση για το θέμα» είπε.
Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε «αλλαγή σελίδας» την ολοκλήρωση του προγράμματος, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά.
Γι’ αυτό -πρόσθεσε- χρειάζεται μηχανισμός στήριξης και καθαρές δημοσιονομικές πολιτικές. «Το πλαίσιο θα πρέπει να δημιουργηθεί, για να δώσει εμπιστοσύνη στις αγορές».
Θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, τόνισε, αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει και δεν θα μοιάζει με πρόγραμμα ή επέκταση του προγράμματος. Δεν είναι στην ατζέντα.
Τέλος, για το χρέος είπε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε, γιατί χρειάζεται ακόμη δουλειά, αλλά «θα επανέλθουμε».
Κερέ: Γρήγορη αξιολόγηση, γρήγορες αποφάσεις
Έγκαιρη ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης, χάραξη στρατηγικής για την περίοδο μετά τον Αύγουστο και αξιόπιστα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ζήτησε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.
Αναλυτικότερα, ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είπε πως είναι σημαντικό οι συζητήσεις που θα ξεκινήσουν στις 14 Μαΐου να προχωρήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά.
Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ βλέπει «καλή πρόοδο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά απομένουν πολλά ακόμα», ενώ στάθηκε στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Για την περίοδο μετά τον Αύγουστο, ο κ. Κερέ σημείωσε πως είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης το πώς θα κινηθούν τα πράγματα. Ωστόσο, ζήτησε η απόφαση να ληφθεί «το συντομότερο, δυνατόν», προκειμένου να χαραχθεί συγκεκριμένη στρατηγική.
Υπενθύμισε μάλιστα πως η Ελλάδα δεν διαθέτει σήμερα «investment grade» στην πιστοληπτική αξιολόγηση της και εφόσον επιθυμεί την «καθαρή έξοδο» τότε οι συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα μεταξύ Αθήνας και θεσμών, από το τέλος Αυγούστου και μετά θα εξελιχθούν σε μία συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Κεφαλαιαγορών.
Αυτή «θα είναι μία διαφορετική συζήτηση», υπογράμμισε ο κ. Κερέ τονίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της εμπιστοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κερέ ζήτησε ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που όπως είπε αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο για την τόνωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. «Όσο πιο εμπροσθοβαρή και αυτόματα είναι, τόσο θα βοηθήσουν στο χτίσιμο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» τόνισε.
Ρέγκλινγκ: Έντονες οι επόμενες εβδομάδες
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) χαιρέτισε το ελληνικό μεταμνημονιακό σχέδιο και τόνισε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι έντονες για το κλείσιμο της αξιολόγησης, το θέμα του χρέους και τη μεταμνημονιακή κατάσταση.
«Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να επανέλθει σε μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης» είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, στη συνέντευξη μετά το πέρας του Eurogroup, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποπληρωθούν τα δάνεια. Είμαστε ο μεγαλύτερος δανειστής και θέλουμε η Ελλάδα να μείνει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρόσθεσε.
Είπε ακομη ότι θα έχουμε την εκταμίευση μεγάλης δόσης στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα να χτίσει το «μαξιλάρι ρευστότητας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr