Σύμφωνα με την απόφαση, το διάστημα εντός του οποίου μπορεί να γίνει διακοπή εργασιών, με βάση τον πραγματικό χρόνο ορίζεται στις 30 ημέρες. Αν το όριο αυτό έχει παρέλθει, τότε μπορεί και πάλι να γίνει παύση εργασιών με βάση τον πραγματικό χρόνο διακοπής, με πρόστιμο ύψους μόλις 100 ευρώ.
Για να γίνει αυτό βέβαια θα πρέπει ο φορολογούμενος να μπορεί να αποδείξει ότι δεν υπήρχε δραστηριότητα, δηλαδή να μην έχει εκδώσει τιμολόγια ή αποδείξεις και να μην έχει λάβει τιμολόγια για επαγγελματικές δαπάνες.
Συγκεκριμένα, η απόφαση για τις εκπρόθεσμες διακοπές των επιχειρήσεων προβλέπει ότι:
1. αφορά φορολογούμενους (φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες), που:
α. δε διαθέτουν αποθέματα, πάγια ή εμπορεύσιμα,
β. δεν έχουν, εφόσον είναι εταιρείες ή άλλα νομικά πρόσωπα, χρηματικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών της επιχείρησης τους
2. Ως ημερομηνία διακοπής, στην εν λόγω δήλωση, θα αναγράφεται ο πραγματικός χρόνος παύσης των εργασιών τους.
3. Για δήλωση διακοπής εργασιών εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.
4. Εάν η δήλωση διακοπής εργασιών υποβάλλεται πέραν της ως άνω προθεσμίας, είναι εκπρόθεσμη, επιβάλλεται πρόστιμο εκατό ευρώ.
5. Όσοι είναι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. και σκοπεύουν να προβούν σε παύση εργασιών με ημερομηνία διακοπής μετά τη δημοσίευση της παρούσας, απαιτείται να προσκομίσουν βεβαίωση διαγραφής από το Γ.Ε.ΜΗ.
6. Επίσης για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες είναι υποχρεωτική η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ότι κατά την ημερομηνία παύσης εργασιών δεν είχαν εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων.
7. Με την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών, ο αρμόδιος υπάλληλος της ως άνω Δ.Ο.Υ. ελέγχει πρωτίστως ότι δεν έχει καταχωρηθεί στο TAXIS αλλαγή έδρας, Κ.Α.Δ., μελών, εταίρων κ.λπ., σε χρόνο μεταγενέστερο της δηλωθείσας σαν ημερομηνίας διακοπής εργασιών.
Εάν έχει καταχωρηθεί σχετική μεταβολή σε χρόνο μεταγενέστερο της αιτηθείσας ημερομηνίας διακοπής εργασιών, η ημερομηνία διακοπής δεν μπορεί να ανατρέξει σε χρόνο προγενέστερο της τελευταίας καταχωρηθείσας μεταβολής.
8. Για τα φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, μέσω του ΟΠΣ, επαληθεύεται η μη ύπαρξη επαγγελματικού οχήματος ιδιωτικής χρήσεως.
9. Για τη διαπίστωση του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών, λαμβάνονται υπ'όψιν η μη έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων, όπως προκύπτει από τα υποβληθέντα αρχεία μέσω των καταστάσεων πελατών και προμηθευτών και η μη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών
10. Τυχόν υποβολή μηδενικών δηλώσεων (Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προς το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων, Φ.Π.Α.) καθώς και η ύπαρξη βεβαιωμένων οφειλών, δεν επηρεάζει τη διαπίστωση της διακοπής βάσει του πραγματικού χρόνου παύσης εργασιών.
11. Πριν τη διακοπή, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις των φορολογικών ετών μέχρι και τον πραγματικό χρόνο της παύσης εργασιών.
12. Κατά τη διακοπή εργασιών επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν υφίσταται υποχρέωση ακύρωσης των αχρησιμοποίητων θεωρημένων στοιχείων, η θεώρηση των οποίων διενεργήθηκε από το χρόνο παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος TAXIS, σε κάθε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).
13. Με την ολοκλήρωση της καταχώρησης της δήλωσης διακοπής εργασιών στο Υποσύστημα Μητρώου TAXIS, χορηγείται στο φορολογούμενο βεβαίωση διακοπής εργασιών.
Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr