«Η ιστορία δείχνει πως υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στα επιτόκια και την αύξηση των δανείων. Ήδη η πιστωτική επέκταση έχει παρουσιάσει κάποια επιβράδυνση. Συνεπώς, οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα πλήξουν το momentum της ελληνικής οικονομίας φέτος και το 2008», τονίζει ο οικονομολόγος του επενδυτικού οίκου, David Owen.
Όμως, πέραν των δανείων, ο προβληματισμός της Dresdner εστιάζεται και στο υψηλό έλλειμμα τρεχουσών, για το οποίο, θα πρέπει να σημειωθεί, ανησυχεί και η Standard & Poor's, η οποία είχε απευθύνει, μάλιστα, στα τέλη του περασμένου έτους και προειδοποίηση για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, στην περίπτωση που το έλλειμμα δεν συρρικνωθεί.
Η Ελλάδα βρίσκεται, μαζί με την Πορτογαλία και την Ισπανία στην κατηγορία των χωρών με τα μεγαλύτερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στην ΕΕ, διαπιστώνει ο Owen. Επιπλέον, στην ελληνική περίπτωση, ο χρόνος που απαιτείται για την ουσιαστική μείωση του ελλείμματος αυξάνεται σημαντικά, αφού η εγχώρια οικονομία είναι η πιο κλειστή της Ευρωζώνης.
Η κατά 20% υπερτιμημένη πραγματική ισοτιμία πλήττει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, κάτι που δικαιολογεί και τις πολύ χαμηλές άμεσες ξένες επενδύσεις των περασμένων ετών, παρατηρεί η Dresdner, όμως, προειδοποιεί πως η σύσταση του ΔΝΤ για πολυετές «πάγωμα» των μισθών, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ουσιαστικά θα έσπρωχνε την οικονομία ακόμα και σε ύφεση.
Μήπως η ελληνική οικονομία ακολουθεί με κάποια χρόνια καθυστέρησης το παράδειγμα της Πορτογαλίας; Αναρωτιέται ο Owen και δείχνει να πιστεύει πως έπειτα από τις εξαιρετικές επιδόσεις των περασμένων ετών -αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των αγορών και των χαμηλών επιτοκίων, και όχι της κυβερνητικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, ισχυρίζεται ο οικονομολόγος- θα ακολουθήσει ένα διάστημα με ρυθμούς ανάπτυξης χαμηλότερους του κοινοτικού μέσου όρου.
Κ.Σαμ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr