Ειδικότερα και με το διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον να μην βοηθά, σήμερα τα Ελληνικά Blue Chips δεχτήκαν αυξημένες ρευστοποιήσεις από την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης, ωστόσο οι επαγγελματίες traders και της spot αγοράς και εκείνης των Παραγώγων δηλώνουν ικανοποιημένοι υπό την έννοια πως η μεταβλητότητα εξακολουθεί να δίνει ευκαιρίες για γρήγορα κέρδη.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 764 μονάδες με πτώση 3.74%, ο FTSE ASE 25 διαμορφώθηκε στις 227 μονάδες υποχωρώντας κατά 4.54%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 78.5 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως οι παγίδες παραμένουν με πιο πρόσφατο περιστατικό τον εγκλωβισμό των παικτών στα πρόσφατα χαμηλά μια και θεώρησαν πως τα πτωτικά περιθώρια δεν είχαν εκτονωθεί με αποτέλεσμα να ανοίξουν short θέσεις που ως ώρας τουλάχιστον έχουν αποβεί ζημιογόνες.
Στον αντίποδα η επιφυλακτικότητα αλλά και οι προγραμματισμένες ρευστοποιήσεις μεγάλων διεθνών χαρτοφυλακίων, εξακολουθούν να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα σε κάθε προσπάθεια αντίδρασης, όμως πρέπει να τονιστεί πως η ορμή των πωλητών έχει εκτονωθεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Τα τεχνικά σημεία του «25άρη»
Όπως σχολιάζει ο υπεύθυνος Παραγώγων της Hellenic American Securities Γ. Σπίρτος καταρχήν επισημαίνεται πως επιβεβαιώθηκε σενάριό , το οποίο «έβλεπε» ένα overshooting κάτω από τις 217,92 μονάδες και μέχρι το επίπεδο των 212 μονάδων (χαμηλό 214.81 μονάδες, 19.03.2015), το οποίο αποδείχθηκε ένα «έξοχο» bear trap (εγκλωβισμός σε χαμηλά με short θέσεις) για τους late comers (όσοι τοποθετήθηκαν τελευταίοι) .
Οι αγορές τόσο για κλείσιμο short θέσεων, όσο και για άνοιγμα long θέσεων στη ζώνη 220/225 προσφέρουν ήδη ικανοποιητικά κέρδη, καθώς ο δείκτης ήδη προσέγγισε την πρώτη ζώνη στόχο των 235/239 μονάδων.
Επόμενο επίπεδο ενδιαφέροντος –σε περίπτωση φυσικά υπέρβασης του πρώτου στόχου-θα αποτελέσει αυτό των 245/249 μονάδων. Το συγκεκριμένο επίπεδο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς αποτελεί το 50% της πτωτικής διαδρομής (283-214 μονάδες), ενώ οι 245,34 μονάδες είναι το πέρας και χαμηλό του πρώτου σκέλους της πτώσης του Δείκτη 283-214.
Επιτυχημένη ανοδική διάσπαση θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την τεχνική εικόνα, ανοίγοντας το δρόμο για τα επίπεδα των 255 και 264 μονάδων και παράλληλα θα ενισχύσει τις πιθανότητες ο Δείκτης να απειλήσει ακόμη και τα πρόσφατα υψηλά των 283 μονάδων (25.02.2015).
Ο Δείκτης Τραπεζών
Ο Δείκτης τραπεζών αναμένεται να αντιμετωπίσει την ίδια δοκιμασία στα επίπεδα των 650/675 μονάδων και αναλόγως της συμπεριφοράς του πιθανόν να διαφωτίσει περισσότερο και την αντίστοιχη κίνηση του FTSE25.
Αποτυχία των αγοραστών να οδηγήσουν την αγορά πάνω από τα προαναφερόμενα επίπεδα θα οδηγήσει σε αποκομιδή κερδών και αλλαγή σεναρίων.
Δευτερογενή αγορά ομολόγων
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η κίνηση των αποδόσεων των ομολόγων που είναι(αντιστρόφως ανάλογη του χρηματιστηριακού Δείκτη, αλλά και της τιμής των ομολόγων.
Μετά το υψηλό απόδοσης του GGGB10yr στο 12,12% (19.03.2015), υποχώρησε στο 10,80% χάνοντας 130 basis points περίπου, με τις πιθανότητες επίτευξης νέου υψηλού, στο άμεσο - τουλάχιστον – προσεχές διάστημα, να είναι αισθητά μειωμένες.
Κυκλικά φαίνεται ότι μία ανοδική κίνηση από τα χαμηλά (24.02.2015) ολοκληρώθηκε στα πρόσφατα (19.03.2015), ενώ δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη και η ολοκλήρωση μιάς μεγαλύτερου βαθμού ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά (08.09.2015).
Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μία περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων για το άμεσο – τουλάχιστον – προσεχές διάστημα, με αντίστοιχη φυσικά άνοδο της τιμής των ομολόγων αλλά και των μετοχικών δεικτών.
Ολα φυσικά θα κριθούν από την αντιμετώπιση που θα τύχει το Ελληνικό ζήτημα από τους δανειστές, ενώ η αγορά μάλλον δείχνει ότι αποτιμά θετική λύση στο θέμα ρευστότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr