Περικοπές μισθών, μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις φόρων και έκτακτες εισφορές από τη μια πλευρά. Και από την άλλη ιδιωτικοποιήσεις, υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση της Λισαβόνας δεν άφησε κανένα «εργαλείο» που ζήτησε η τρόικα αναξιοποίητο προκειμένου να επανακάμψει η οικονομία της χώρας.Τα αποτελέσματα μετά από τρία χρόνια τρόικας στην Πορτογαλία είναι ωστόσο αμφιλεγόμενα. Η οικονομία δεν έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, η ανεργία δεν λέει να πέσει κάτω από το 13%, ενώ την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ. Μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης ζει σε ανέχεια χωρίς προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον, ενώ μόνο πέρυσι γύρισαν την πλάτη στην πατρίδα τους περίπου 120.000 Πορτογάλοι.
Όσον αφορά στη νέα ελληνική κυβέρνηση που ζητά κούρεμα και διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους ο Νούνο Μποτέλιο, επικεφαλής του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου του Πόρτο, είναι ξεκάθαρος: «Αν η Ελλάδα θέλει να βγει από το ευρώ ας το κάνει. Αν δεν θέλω να είμαι μέλος σε ένα κλαμπ μπορώ να αποχωρήσω».
Παρόμοια άποψη έχουν και απλοί άνθρωποι στην αγορά Μπολάιο της πόλης: «Όχι, να μην γίνει “κούρεμα” του ελληνικού χρέους. Και εγώ πρέπει να επιστρέψω κάθε σεντ. Να πληρώσουν επομένως και οι Έλληνες όσα χρωστούν», λέει μια πωλήτρια ιχθυοπωλείου.
Από την άλλη πλευρά οι ερωτηθέντες βρίσκουν θετικό ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει την διαφθορά και την φοροδιαφυγή. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μήνυμα ελπίδας για πολλούς Πορτογάλους. Διότι και στην Πορτογαλία τα καθιερωμένα κόμματα άφησαν την οικονομία στην τύχη της οδηγώντας την χώρα στην κρίση. Ίσως Ευρώπη και Πορτογαλία να στραφούν πολιτικά περισσότερο στην Αριστερά, λέει η πωλήτρια, προσθέτοντας: «Δεν θα ήταν καθόλου άσχημο. Αλλά ένα “κούρεμα”; Σε καμιά περίπτωση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr