Μπορεί στην Ελλάδα να είχε επικρατήσει η εντύπωση πως η Πέμπτη, όπου και ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, πως είναι «μέρα κρίσης» για τη χώρα μας, ωστόσο τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν ανατρέψει αυτή την εικόνα, μιας και όλα δείχνουν ότι δε θα είμαστε στη κορυφή της ατζέντας.
Το πρώτο σημάδι ήρθε από την ακύρωση του ταξιδιού των απεσταλμένων της τρόικας, που ήταν προγραμματισμένο για χθες, Δευτέρα. Στις Βρυξέλλες περιμένουν την άφιξη της κλιμακίου στην Αθήνα η οποία θα ελέγξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα στείλει αναλυτική έκθεση σε ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ . Τα αποτελέσματα αναμένεται να συζητηθούν στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Ιουλίου.
Το ερώτημα είναι αν οι δανειστές προλάβουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία αφού ακόμα δεν έχουν έρθει στην χώρα μας. Έτσι στις Βρυξέλλες εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεδριάσουν εκτάκτως οι ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης στα μέσα Ιουλίου.
Σε αυτή την περίπτωση θα μεταβούν μαζί στην βελγική πρωτεύουσα ο Πρωθυπουργός μαζί με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.
Το γεγονός αυτό το άφησαν ανοιχτό οι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ μετά την συνάντηση που είχαν.
«Θεσμικός» ο ρόλος και της αποστολής
Ενδεικτικό του ότι δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, είναι και το γεγονός πως δε θα μεταβούν στις Βρυξέλλες οι Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. Ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ τόνιζαν ότι οι δύο αρχηγοί θέλουν να είναι παρόντες στη Σύνοδο, σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα ανέφεραν ότι δεν έχει νόημα να πάνε στις Βρυξέλλες γιατί δε θα συζητηθεί κάτι σημαντικό με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες επειδή θα λείπει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Ακόμα, το απόγευμα της Δευτέρας, το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της ελληνικής αποστολής δε θα είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, αλλά ο Κάρολος Παπούλιας. Και μπορεί το ζήτημα είναι περισσότερο νομικό παρά πολιτικό (στις Συνόδους Κορυφής, τα κράτη μέλη μπορούν να αντιπροσωπεύονται από πρωθυπουργούς ή αρχηγούς κρατών, όχι απ’ άλλα πρόσωπα), η παρουσία του «ουδέτερου» Παπούλια δείχνει ότι δεν πρόκειται να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την πορεία της Ελλάδας.
«Επιβεβαίωση» και από τη Γερμανία
Το ότι δεν πρόκειται να παρθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στη συνάντηση των «ευρω - ηγετών», επαλήθευσε και ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε στην εκτίμηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όπως είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, θα πρέπει να «προηγηθεί η αξιολόγηση της τρόικα για την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας».
«Με βάση την έκθεση της τρόικα, θα συζητήσουμε για τις ενδεχόμενες απαραίτητες ενημερώσεις του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, συμπληρώνοντας πως «αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που τηρούν όλοι στην Ευρώπη και δεν περιμένουμε αποφάσεις για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Τα βλέμματα όλων στην Ισπανία
Όπως αναφέραμε παραπάνω, το πρώτο θέμα στη Σύνοδο θα είναι η Ισπανία μετά και από τη χθεσινή βοήθεια που ζήτησε η Μαδρίτη από τους μηχανισμούς στήριξης της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, τόνισε τη Δευτέρα ότι σκοπός όλων θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη τραπεζική και κατά συνέπεια οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης και πως θα πρέπει όλοι να κοιτάξουν με ποιο τρόπο θα ισχυροποιηθεί το ευρώ.
«Οφείλουμε να διαλύσουμε κάθε αμφιβολία για τη ζώνη του ευρώ» δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι συνέπειες της κρίσης μπορεί να είναι απρόβλεπτες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει τάχιστα προκειμένου να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας εργοδοτών της Ισπανίας (CEOE), ο Μαριάνο Ραχόι υπογράμμισε πως «το ενιαίο νόμισμα θα πρέπει να είναι αμετάκλητο» και κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου πρέπει να καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα οικονομικής ολοκλήρωσης με συγκεκριμένα στάδια.
«Το πολιτικό μήνυμα πρέπει να είναι ακλόνητο και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης σαφές, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ» ανέφερε για να προσθέσει ότι η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει την κοινή θεσμική της αρχιτεκτονική ώστε οι επενδυτές να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη στο ευρώ ως ένα νόμιμα αξιόπιστο και σταθερό.
Η ΕΕ οφείλει «να προχωρήσει προς την κατεύθυνση μίας καλύτερης φορολογικής ολοκλήρωσης με τη σύσταση μίας φορολογικής αρχής που θα συντονίζει τις πολιτικές των κρατών-μελών και θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς» τόνισε ο Ραχόι.
Η ολοκλήρωση «θα πρέπει να κορυφωθεί με τη δημιουργία μίας υπηρεσίας για το χρέος με κοινές εκδόσεις ομολόγων», ιδέα στην οποία αντιτίθεται με σθένος η Γερμανία.
Για τον Μαριάνο Ραχόι, η ΕΕ οφείλει να δράσει τάχιστα διότι «οι πιέσεις αυξάνονται μέσα στη ζώνη του ευρώ και είναι σαφής η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών».
Και η Κύπρος στο χορό…
Λίγες ώρες μετά το αίτημα της Ισπανικής κυβέρνησης για βοήθεια προς τις Βρυξέλλες, ακολούθησε η ίδια κίνηση από την κυβέρνηση Χριστόφια, μετά και από την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην οποία είχε προβεί ο οίκος Fitch, ρίχνοντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία «σκουπίδια». Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά (μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία) χώρα της Ευρωζώνης η οποία προσφεύγει στους μηχανισμούς της ΕΕ και ζητά οικονομική στήριξη.
Η Κύπρος αντιμετωπίζει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της «λόγω της μετάστασης μέσω του τραπεζικού τομέα, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης στην ελληνική οικονομία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία της ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το Κυπριακό κράτος έχει εγγυηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,8 δις. ευρώ για την Cyprus Popular Bank.
Η Κύπρος έλαβε φέτος δάνειο 2,5 δις., ευρώ από την Ρωσία και η Κυπριακή Κυβέρνηση φέρεται να διαπραγματευόταν με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα ένα νέο δάνειο 5 δις. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αλλά και των δημοσιονομικών αναγκών. Η προσφυγή στην ΕΕ προφανώς σημαίνει ότι οι σχετικές προσπάθειες για διμερή δανεισμό δεν τελεσφόρησαν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr