Μετά την Ισπανία, και η Κύπρος υπέβαλλε αίτηση ένταξη της στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"H Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ)", αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία".
Την είσοδο στο μηχανισμό ενέκρινε το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο, και το αίτημα έγινε αργά το απόγευμα.
Νωρίτερα το "R" ανέφερε
Fitch: Υποβάθμισε την Κύπρο σε «σκουπίδια» - Φήμες ότι η χώρα θα ζητήσει βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης
Εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση Χριστόφια, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η Κύπρος θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε «BB+» από «BBB+», με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε την Δευτέρα η Fitch Ratings.
Η διαβάθμιση «BB+» είναι στο επίπεδο «junk», δηλαδή ομόλογα μη επενδυτικής διαβάθμισης.
Οι αρνητικές προοπτικές σημαίνουν ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.
Ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υποβάθμιση στη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση που είχε κάνει τον Ιανουάριο.
«Αυτό οφείλεται κυρίως στην έκθεση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών -της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας- στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ελλάδας και σε μικρότερο βαθμό στην αναμενόμενη επιδείνωση των ποιότητας των εγχώριων στοιχείων ενεργητικού τους», επισημαίνει η Fitch στην ανακοίνωσή της.
«Η Fitch εκτιμά ότι οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω ουσιαστικές κεφαλαιουχικές "ενέσεις", ενδεχομένως έως 4 δισ. ευρώ (23% του ΑΕΠ, καθώς ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα κυπριακά δάνεια έχει επίσης ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ η κυπριακή οικονομία συρρικνώνεται και η ανεργία αυξάνεται», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.
«Με το δημοσιονομικό κόστος της στήριξης των τραπεζών πιθανώς να ενισχύεται στα 6 δισ. ευρώ, το δημόσιο χρέος ενδέχεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 88%», προσθέτει.
Ζήτησε και επίσημα βοήθεια η Ισπανία από το μηχανισμό στήριξης
Παραμένει άγνωστο το ακριβές ποσό που θα πάρει, ωστόσο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ
Αίτημα προς τους ευρωπαίους εταίρους για στήριξη των τραπεζών της κατέθεσε επισήμως σήμερα η ισπανική κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Η ισπανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως οι τράπεζές της θα έχουν ανάγκη βοήθειας 62 δισεκ. ευρώ το πολύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός ανεξάρτητου ελέγχου, ενώ η ευρωζώνη έχει προτείνει ένα μέγιστο ποσό 100 δισεκ. ευρώ.
Εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να πει ποιο είναι το ακριβές ύψος του δανείου που ζητεί η Μαδρίτη.
Στην επιστολή του, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών λέει στον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι το τελικό ποσό της οικονομικής βοήθειας θα καθορισθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά θα πρέπει να αρκετό ώστε να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών συν ένα επιπλέον ποσό για τον «κουμπαρά» σε περίπτωση που προκύψουν έκτακτες ανάγκες.
Συνολικά, η βοήθεια δεν θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ.
Σήμερα, ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων, καθώς φθίνουν οι προσδοκίες για λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων ενισχύονταν νωρίτερα κατά 9 μονάδες βάσης στο 6,44%, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων σημείωναν άνοδο κατά 7 μονάδες βάσης στο 5,88%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr