Σήμερα αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο το κείμενο της σύμβασης που θα κληθούν να υπογράψουν με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όλοι οι τραπεζικοί όμιλοι στους οποίους συμμετέχει το Ταμείο, ο καθένας ξεχωριστά. Επί του διαδικαστικού, λοιπόν, η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μέσω των 18 δισ ευρώ θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και αφού υπογραφούν οι συμβάσεις.
Μάλιστα, η δέσμευση του ΤΧΣ να στηρίξει κεφαλαιακά τις ελληνικές τράπεζες όπως φάνηκε στη χρήση 2011, είναι υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των ανακεφαλαιοποιήσεων, στο πλαίσιο των οποίων, πέραν των εισφορών από το Ταμείο, οι ίδιες οι τράπεζες θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, οργανώνοντας με τη σειρά τους, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ( οι οποίες προγραμματίζονται λογικά για το Σεπτέμβριο).
Στο τέλος του μήνα, στις 31 Μαϊου, αναμένεται να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα χρήσης 2011 για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρυμικό ταμιευτήριο, τα οποία έλαβαν ειδική παράταση, καθώς το Δημόσιο, ή αλλιώς η κυβέρνηση, δεν είχε αποφασίσει αν θα τις στηρίξει μέσω του ΤΧΣ ( κάτι που προϋποθέτει αλλαγή ισχύοντος νόμου) ή αν θα αναζητήσει άλλο τρόπο για το αντιστάθμισμα των ζημιών που προκλήθηκαν αποκλειστικά λόγω PSI ( διαφορετικά, ακόμη και η ΑΤΕ που άλλοτε είχε πληθώρα επισφαλειών, είχαν να επιδείξουν σημαντική βελτίωση των δεικτών τους).
Είναι παραπάνω από επείγον, ναασχοληθεί το όποιο οικονομικό επιτελείο προκύψει, με τις αποφάσεις που θα κρίνουν τη μελλοντική πορεία, αλλά και χαρακτήρα, της Αγροτικής (αν θα διαχωρισθεί σε καλή - κακή τράπεζα, ή αν θα εξελιχθεί μέσω μιας bridge bank, αν τεθεί υπό εκκαθάριση....). Επί της ουσίας, τις ζημιές από το PSI θα έπρεπε να τις καλύψει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το ίδιο το Δημόσιο, αλλά αυτό προϋποθέτει πάλι συνεισφορά του κράτους, με αποτέλεσμα «από τη μία τσέπη να μπαίνει κάτι και από την άλλη να βγαίνει....».
Δεδομένου πάντως ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο δεν μπορούν να τύχουν της εγγύησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ούτε η Αγροτική, ούτε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εκτός και αν υπάρξει τροποποίηση, πρέπει να βρεθεί άμεσα μια άλλη λύση που να εγγυηθεί για τις ζημιές λόγω PSI, όπως έγινε και με τις υπόλοιπες τράπεζες.
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, δεν είναι ακόμη δεδομένο το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, ανά τραπεζικό όμιλο. Ανεξάρτητα βέβαια από το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος προετοιμάζει να στείλει σε κάθε έναν τραπεζικό όμιλο το λογαριασμό, κρίνοντας παράλληλα, τα business plans που της έχουν καταθέσεις, προς την κατεύθυνση της μείωσης κόστους και της εξεύρεσης κεφαλαίων, πέραν της βοήθειας του Μνημονίου.
Αγνωστο παραμένει επίσης, το ελάχιστο ποσοστό αύξησης μετοχικού κεφαλαίου επί του συνολικού ποσού των απαιτούμενων κεφαλαίων, το οποίο θεωρητικά μπορεί να είναι μεγαλύτερου του 10%.
Ενα ακόμη μεγάλο θέμα που θέτουν οι τραπεζίτες προς επίλυση από το ...εκάστοτε οικονομικό επιτελείο ( εν προκειμένω αυτού που θα προκύψει), είναι το πώς θα προσδιορισθούν τα «εργαλεία» Cocos (μορφή κεφαλαίου που μπορεί να μετατραπεί σε κοινές μετοχές στο μέλλον κάτω από ορισμένες συνθήκες) και warrants (τίτλοι που δίνουν στον κάτοχό τους το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να αγοράσει μετοχές με συγκεκριμένους προσδιορισμένους όρους), ώστε τα κίνητρα συμμετοχής των ιδιωτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου να είναι και ελκυστικά, αναφορικά με τις αποδόσεις, αλλά και ικανά να διασφαλίσουν τον ιδιοκτησιακό χαρακτήρα των τραπεζών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr