Διαχειριστής σε εγχώριο fund και πρώην τραπεζίτης, τόνιζε στο 'R' ότι μετά τις συστάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες άρχισαν να 'προτιμούν' τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, πουλώντας ελληνικά ομόλογα, τα οποία αγόραζαν ξένοι, οι οποίοι με τη σειρά τους βγαίνουν όλο αυτό το διάστημα και πωλούν έχοντας υπ' όψιν τους τις άλλες συστάσεις, αυτές των ξένων οίκων, του διοικητή της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, του ξένου Τύπου για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας.
Η ίδια πηγή θέτει ζήτημα αξιοπιστίας της χώρας, γεγονός το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η εμπιστοσύνη των ξένων σε κάθε ελληνική αγορά, τη διατραπεζική και το Χ.Α., με αποκορύφωμα το χθεσινό sell - off στις τραπεζικές μετοχές, ο τζίρος στις οποίες ξεπέρασε τα 320 εκατ. ευρώ, με το συνολικό τζίρο στα 450 εκατ. ευρώ!
Πέρσι, το δανειακό πρόγραμμα της χώρας ξεπέρασε κατά 20 με 30 δισ. ευρώ με βάση το αρχικό πρόγραμμα δανεισμού. Με βάση τον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση εσόδων της τάξης του 9 με 10% και μείωση δαπανών περίπου κατά 2%. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία έχουν τη δυνατότητα να το αναχρηματοδοτούν οι ίδιες, σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα.
Από τη στιγμή που η κατάσταση στην οικονομία έχει φτάσει οριακά σημεία, θα πρέπει να γίνουν και ριζοσπαστικές κινήσεις, ούτως ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην Ελλάδα. Μάλιστα, τόσο Έλληνες, όσο και ξένοι διαχειριστές, θεωρούν ότι οι διοικήσεις των κρατικών Οργανισμών και Τραπεζών, θα πρέπει να στελεχωθούν από επαγγελματίες της αγοράς, θέτοντας τις επιχειρήσεις του κράτους των οποίων θα ηγούνται στην υπηρεσία του κράτους μέχρι να περάσουν τα δύσκολα (π.χ. να βγουν οι τράπεζες να αγοράζουν ελληνικά ομόλγα, ανακόπτοντας τα κερδοσκοπικά κύματα).
Η κατάσταση τείνει να γίνει ακόμα δυσκολότερη καθώς το Μάρτιο που θα έχει αποσαφηνιστεί από την κυβέρνηση και την Κομισιόν το πρόγραμμα σταθερότητας, η Moody's θα καιροφυλακτεί, ότι κι αν σημαίνει αυτό. Και ενδεχόμενο υποβάθμισης σημαίνει ότι κλείνουν οι στρόφιγγες χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, ή γίνεται πολύ πιο ακριβός ο δανεισμός, ο οποίος στη συνέχεια, θα περάσει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, προκαλώντας συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία.
Δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που βλέπουν την έλευση του ΔΝΤ, χωρίς καν να προσφύγει η Ελλάδα (σύμφωνα με την έκθεση της Deutsche Bank). Τα μαύρα σενάρια έχουν ήδη αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο. Ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank κ. Δ. Τζάνας κάνει λόγο 'για sell - off στις τράπεζες από τους ξένους. Και τί να κάνει ένας fund manager στη Γερμανία, όταν βλέπει το country risk τόσο αυξημένο;' (Σ.σ. έφτασε στις 193,6 μονάδες).
Ο ίδιος διαχειριστής ανέφερε ότι το ομόλογο που έχει εκδώσει ο ΟΤΕ και λήγει το 2016 έχει το ίδιο ρίσκο με αυτό του Δημοσίου που λήγει την ίδια περίοδο...
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Λευτάκης καταγράφει την ανησυχία των ξένων διαχειριστών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας στο 'πως θα δανείζεται η χώρα μας από το Δεκέμβριο και πως οι παρενέργειες από τον ακριβό δανεισμό των τραπεζών θα έχει εντυπωσιακά αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία'.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr