Αυτό επισημαίνει σε σχετικό report η ναυλομεσιτική Gibson.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, περίπου 75 νέες παραγγελίες έχουν πραγματοποιηθεί το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου, οι λιγότερες από το 2017. Οι παραγγελίες αφορούν 13 VLCCs, 13 Suezmaxes, 22 Handy/MR, 1 Panamax/LR1, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα LR2/Aframaxes με 26 παραγγελίες.
Η αναλογία του βιβλίου παραγγελιών των tankers προς τον υπάρχοντα στόλο υπολογίζεται στο 9%, από 15% την περίοδο 2014-2016 και πολύ χαμηλότερα από το 25% το διάστημα 2007-2009. Το μεγαλύτερο βιβλίο παραγγελιών εντοπίζεται στα Suezmaxes, με την αναλογία να εκτιμάται στο 12,8%, στα LR2/Aframaxes η αναλογία διαμορφώνεται σε 11,3%, στα VLCCs σε 10,3% και στα Handy/MR σε 6,4%. Καθώς το ενδιαφέρον για Panamaxes/LR1 είναι σχεδόν ανύπαρκτο τα τελευταία χρόνια, η αναλογία του βιβλίου παραγγελιών των tankers προς τον υπάρχοντα στόλο υπολογίζεται μόλις στο 2,6%.
Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών βρέθηκε το ελληνικό βιβλίο παραγγελιών, με την εμφάνιση της πανδημίας. Ωστόσο, η επάνοδος των επενδύσεων σε νεότευκτα tankers είναι γεγονός και μάλιστα σε έναν κλάδο, στον οποίο οι Έλληνες εφοπλιστές κυριαρχούν.
Οι καθοριστικοί παράγοντες
Όπως επισημαίνει η Gibson, η μεγάλη πλειοψηφία των νεότευκτων tankers αναμένεται να παραδοθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αν και θα μπορούσαν να υπάρξουν καθυστερήσεις, λόγω των διαταραχών που έχει προκαλέσει η πανδημία. Παράλληλα, οι μεγάλες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να περιορίσουν τα κέρδη των δεξαμενόπλοιων και να καθυστερήσουν έτι περισσότερο τις παραδόσεις.
Ιδιαίτερα σημαντικό για το μελλοντικό τονάζ είναι το γεγονός ότι ο παγκόσμιος στόλος tankers μεγαλώνει και πολλά πλοία πλησιάζουν σε ηλικία διάλυσης. Περίπου το 18% του στόλου άνω των 25,000 dwt κατασκευάστηκαν ανάμεσα στο 2000 και το 2004. Τέλος, η σύμβαση διαχείρισης θαλάσσιου έρματος (Ballast Water Management – BWM) αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα σε αποφάσεις διάλυσης πλοίων τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, καταλήγει η ναυλομεσιτική, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και η αβεβαιότητα για τον μελλοντικό σχεδιασμό των πλοίων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για νέες παραγγελίες, τουλάχιστον μέχρι να αποσαφηνιστούν οι νέοι όροι. Σε τελική ανάλυση, τα tankers ζουν πάνω από 20 χρόνια και κανένας πλοιοκτήτης δε θέλει το περιουσιακό του στοιχείο να καταστεί μη ανταγωνιστικό σε μία περίοδο δέκα χρόνων. Από την άλλη, όμως, υπάρχει ανάγκη για αντικατάσταση του στόλου. Οι τιμές για νεότευκτα είναι μειωμένες, με την αξία των VLCCs να είναι χαμηλότερη κατά 5% από τα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν στα μέσα του 2019.
Γιώργος Γεωργίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr