Οι δυο κινήσεις αυτές κρίνονται αναγκαίες για την προώθηση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου, που προβλέπει τα επόμενα χρόνια επενδύσεις 5,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2024 και 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026. Στόχος αυτών των επενδύσεων είναι:
- Η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) στα 9,1 γιγαβάτ.
- Η διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα από την αύξηση κεφαλαίου, αναμένονται τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ. βέβαια οι πληροφορίες παραπέμπουν σε μια υπερκάλυψη που θα ξεπεράσει τις τρεις φορές. Να σημειωθεί ότι με βάση όσα έχει αναφέρει η διοίκηση όσοι από τους παλαιούς εγχώριους και ξένους μετόχους θελήσουν να εγγραφούν στο βιβλίο προσφορών, θα διατηρήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους και θα ικανοποιηθουν πλήρως, Κι αυτό την ώρα που ακούγονται πολλά για την έλευση ξένων μεγάλων fund που θα οδηγήσουν σε «εξαέρωση» τα ποσοστά μικροεπενδυτών.
Παράλληλα τα έσοδα από την πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, προσθέτουν στα ταμεία της επιχείρησης ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά σε συνδυασμό με την οργανική κερδοφορία της επιχείρησης και τα δανειακά κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν κατά κύριο λόγο την επέκταση της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου μελετώνται επενδυτικές κινήσεις, ενώ θα επιτρέψουν τη σημαντική μείωση του χρέους της επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη ως προτιμητέου επενδυτή της Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.
Η Συμφωνία Μετόχων, μεταξύ της ΔΕΗ και της Macquarie, προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και δυνατότητα εισαγωγής των μετοχών του τελευταίου στο Χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ θα διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) και τον υπεύθυνο λειτουργίας (COO), ενώ ο επενδυτής θα διορίζει τον επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών (COO) με διαδικασία επιλογής από λίστα πέντε υποψηφίων που θα προτείνει διεθνές γραφείο ανεύρεσης προσωπικού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr