Στην πτώση αυτή φαίνεται ότι έχουν συμβάλλει πολύ και οι ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας, καθώς, σύμφωνα με το Reuters, η Saudi Aramco, ο κρατικός κολοσσός πετρελαίου ρίχνει τις τιμές για τους αγοραστές από ΗΠΑ, ενώ τις ανεβάζει για τους πελάτες από Ασία και Ευρώπη.
Πολλοί αναλυτές σχολίασαν ότι η μείωση των τιμών στις ΗΠΑ οφείλεται στην ανάγκη της Σαουδικής Αραβίας να παραμείνει ανταγωνιστική και όχι να αγωνίζεται για μερίδια αγοράς σε σχέση με τα άλλα μέλη του OPEC.
Οι αναλυτές επικεντρώνονται πλέον στη συνάντηση του ΟPEC στη Βιέννη εντός του Νοεμβρίου, κι η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας ερμηνεύεται ως επιπλέον σινιάλο ότι η χώρα δεν θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής για να στηρίξει τις πετρελαϊκές τιμές.
Ο ρόλος του Αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου
Η τεχνολογική πρόοδος στην υδραυλική ρωγμάτωση έχει προκαλέσει μια "έκρηξη" αμερικανικού σχιστολιθικού περελαίου. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου που κατρακυλούν θα μετατρέψουν αυτές τις πηγές ενέργειας σε έναν πολύ καλό τρόπο για... χάσιμο χρημάτων.
Εάν η τιμή του πετρελαίου δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα της παραγωγής και αυτές οι εταιρείες υποχρεωθούν να "κόψουν" λειτουργίες, τότε θα πρέπει να περιμένουμε κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας και ακύρωση συμβολαίων.
Για να γίνουν τα πράγματα πιο πολύπλοκα, πολλές από αυτές τις εταιρείες χρηματοδοτούν τις λειτουργίες τους με δάνεια από την αγορά junk-ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι τα επιτόκια δανεισμού είναι σχετικά υψηλά.
«Όπως οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν, ανάλογα πέφτουν και οι τιμές των ομολόγων υψηλής απόδοσης», όπως έγραψε ο Charles Schwab's Collin Martin τον Οκτώβριο.
«Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να έχουν ευρεία επίδραση στην αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης, επειδή οι εταιρείες ενέργειας έχουν αυξήσει το μερίδιό τους σ' αυτήν την αγορά», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr