Το αρνητικό σερί δεν δικαιολογείται από την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου ούτε από την πορεία διεθνώς του κλάδου των χαλυβουργιών. Ο δείκτης BBG IRON/STEEL που περιλαμβάνει 107 μετοχές εισηγμένων χαλυβουργιών υποχωρεί το παραπάνω διάστημα 10,58%, που σημαίνει ότι η ΣΙΔΕΝΟΡ υποαποδίδει κατά 16,18%. Ωστόσο κανείς από τους βασικούς μετόχους δεν βάζει το χέρι στην τσέπη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ούτε όμως υπάρχει επίσημη ενημέρωση για κάποια εξέλιξη. Τι συμβαίνει με την εταιρεία; Από τις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις-οικονομικά στοιχεία και την πορεία διεθνώς του κλάδου προκύπτουν τα εξής:
- Οι τιμές πώλησης των προϊόντων των χαλυβουργιών έχουν πέσει στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg οι ανατολικές χαλυβουργίες πουλούν450-550 δολάρια ο τόνος όταν στη διάρκεια του 2008 η μέγιστη τιμή είχε φθάσει στα περίπου 900 δολάρια.
- Δεν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με την συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Nucor (επρόκειτο να συμμετάσχουν σε κοινή εταιρεία στην οποία η Nucor θα έβαζε ρευστό και η ΣΙΔΕΝΟΡ θα εισέφερε περιουσιακά στοιχεία). Η τελευταία ανακοίνωση ήταν πριν τρεις μήνες (16/10/2008) και ανέφερε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται σε θετικό κλίμα, αλλά η τρέχουσα αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματαγορές έχει καθυστερήσει την ολοκλήρωση της προσπάθειας. Τόσο η ΣΙΔΕΝΟΡ, όσο και η NUCOR προσδοκούν να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις τους, όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στις αγορές». Από τότε καμία εξέλιξη.
- Οι αμερικανικές πάντως χαλυβουργίες έχουν μειώσει σημαντικά την παραγωγή τους με αποτέλεσμα να λειτουργούν στο περίπου 1/3 της δυναμικότητάς τους. Εδικά η Nucor καθυστερεί τη λειτουργία της νέας μονάδας γαλβανισμένων προϊόντων δυναμικότητας 500.000 τόνων, που της κόστισε 150 εκατ. ευρώ και επρόκειτο να ξεκινήσεις στο τέλος του 2008. Και περιμένει μαζί με άλλες χαλυβουργίες τη βοήθεια του αμερικανικού κράτους για την τόνωση της ζήτησης. Πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε «η αγορά θα μας πει πότε να ξεκινήσουμε», αναφερόμενος στη νέα μονάδα γαλβανισμένων προϊόντων.
- Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της ΣΙΔΕΝΟΡ από τα 671 εκατ. ευρώ δανείων (στοιχεία 30/9/2008) τα περισσότερα από τα μισά (352 εκατ. ευρώ) λήγουν το 2009.
- Τέλος δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί εάν θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας μονάδας στο εργοστάσιο του Βόλου (αναμενόταν στις αρχές του 2009) ετήσιας δυναμικότητας 300.000 τόνων, προϋπολογισμού κόστους 40 εκατ. ευρώ.
Χρ. Ιωάννου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr