Ουσιαστικά αναμένεται ο διοικητής της ΤτΕ ο Γιάννης Στουρνάρας να δώσει στίγμα που θα καθορίσει και τη σχέση του με την κυβέρνηση σε μια περίοδο που η τελευταία προσπαθεί να χτίσει success story.
Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι η έκθεση θα κινείται σε … γραμμή ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την συνεδρίαση του Eurogroup καλωσόρισε τις αποφάσεις του συμβουλίου αλλά ανέδειξε τις επιφυλάξεις σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ταμείου στην Αθήνα κ. Π. Ντόλμαν είπε ότι οι αποφάσεις βελτιώνουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα αλλά «υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές» . Στο σημείο αυτό ανέδειξε τη δέσμευση των ευρωπαίων να επανεξετάσουν το θέμα το 2032 και τόνισε ότι τότε θα χρειαστεί «περαιτέρω ελάφρυνση με ρεαλιστικές προβλέψεις ιδίως για τα πλεονάσματα».
Η ΤτΕ αναμένεται βέβαια να δώσει ένα πιο αισιόδοξο τόνο ωστόσο θα θέσει μια σειρά ζητημάτων που μπορεί υπό προϋποθέσεις να βάλουν σε περιδίνηση την οικονομία, δηλαδή τα υπερπλεονάσματα, τα κόκκινα δάνεια, το επενδυτικό έλλειμμα. Παράλληλα αναμένεται να γίνει αναφορά στην υπερφορλόγηση αλλά και στη γήρανση του πληθυσμού που είναι κομβικής σημασίας και για το Ταμείο καθώς αφορά την πορεία του κοινωνικοασφαλιστικού. Τέλος αναμένεται να δοθεί έμφαση στη συνέχεια μεταρρυθμίσεων και διασφάλισης των ανοιγμάτων των αγορών που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr