Η προσέγγισηαυτή διαφέρει από τις αρχικές εκτιμήσεις των τραπεζιτών ότι άμεσα θα επαναγοράσουν τις προνομιούχες μετοχές. Στέλεχος της Εθνικής τράπεζας η οποία έχει πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 350 εκατ ευρώκαι που πρακτικά μπορεί να καλύψειεύκολα αυτό το ποσό αναφέρει «εκτιμούμε ότι καμιά τράπεζα δεν θα βιαστεί να επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές πριν τουλάχιστον δούμε φως στο τούνελ της κρίσης»
Με βάση εκτιμήσεις προς το 2010 θα αρχίσουν να εξετάζουν ορισμένες τράπεζες τον τρόπο επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών από το ελληνικό δημόσιοενώ οι μεγάλες ιδιωτικές μάλλον μετά το 2011. Κορυφαία τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα περίοδο δεν ενδείκνυται για πειραματισμούς.Σε κάθε περίπτωση τα κεφάλαια θα πρέπει να παραμείνουν στις τράπεζες έως ότου αρχίζουν να αποκτούν ορατότητα για την πορεία των οικονομιών και αγορών.
Σημειώνεται ότι οι 11 τράπεζες που συμμετείχαν στην διαδικασία αύξησης κεφαλαίου με προνομιούχεςμετοχές άντλησαν 4 δις ευρώ επί συνόλου 5 δις ευρώ.Από αυτές η Proton bank και η Aspis Bank εμφανίζουν μια ιδιορρυθμία. Η τρέχουσα τιμή διαπραγματεύεται πολύ χαμηλότερα της ονομαστικής αξίας δηλαδή της τιμής που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι στο πέρας της 5ετίας τι μπορεί να συμβεί;
1)Οι τράπεζες να επαναγοράσουν τις μετοχές στην ονομαστική αξία
2)Να μην επαναγοράσουν τις προνομιούχες μετοχές και το δημόσιο να κληθεί να τις μετατρέψει σε κοινές με τιμή όμως που θα προσδιοριστεί εκείνη την εποχή.
Είναι προφανές πάντως ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές ολοκληρώθηκαν και μεσοπρόθεσμα οι αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές μετοχές θα έρθουν.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr