Τι πραγματικά συμβαίνει και οι τράπεζες τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι ξεκλειδώνουν την ρευστότητα ενώ στην πραγματικότητα ασκούν μεγάλη πίεση στους υφιστάμενους πελάτες τους; Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η πραγματικότητα είναι ότι όλες οι πλευρές έχουν δίκιο ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι οι συνθήκες δανεισμού έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Οι τράπεζες φοβούμενες έξαρση των επισφαλειών αυτοπεριορίζονται. Κλείνουν ή περιορίζουν γραμμές σε υφιστάμενους πελάτες τους και γενικότερα αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις με μια ισοπεδωτική λογική. Δίκιο και μάλιστα μεγάλο έχουν και οι επιχειρήσεις οι οποίες τώρα που χρειάζονται στήριξη δεν την έχουν. Ποια είναι τα πλέον κλασικά φαινόμενα την τρέχουσαπερίοδο.
Οι οικονομικοί διευθυντές των επιχειρήσεων μικρών και μεσαίων να υποβάλλουν αιτήματα στις τράπεζες και το μεγαλύτερο μέρος να απορρίπτεται. Η στάση των τραπεζών να αποφύγουν έξαρση του φαινομένου των επισφαλειών είναι εύλογη και ορθή ωστόσο «μπλοκάροντας δανειακά» επιχειρήσεις δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα καθώς σε μια τέτοια περίπτωση τα προβλήματα της εταιρίας θα διογκωθούν.
Δεν υπάρχει επιχείρηση στην Ελλάδα που να συνεργάζεται με μια τράπεζα συνήθως συνεργάζονται με 3 , 4 ή και περισσότερες. Αν η επιχείρηση αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της στην μια τράπεζα θα παρασύρει και τις υπόλοιπες. Βέβαια και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων θαπρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να αναπτύσσονται με τους ρυθμούς του παρελθόντος ούτε να επενδύουν με τους ρυθμούς του παρελθόντος. Το μόνο πραγματικό λάθος με βάση την κοινή λογική των τραπεζών είναι ότι αυξάνουν αυτή την περίοδο τα περιθώρια κέρδους τους τόσο σε δάνεια προς επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά και ειδικά στα στεγαστικά.
Πάνω από 4.500 δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ
Περίπου 4.500 δάνεια και αντίστοιχα 4.500 μικρές επιχειρήσεις έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Συνολικά έχουν διατεθεί περί τα 450 εκατ ευρώ έως τώρα με στόχο να φθάσουν τα 2,5 δις ευρώ. Με βάση την συμμετοχή των τραπεζών μέσω της Εθνικής έχουν διατεθεί 172 εκατ ευρώ σε δάνεια από την ΑΤΕ 152 εκατ ευρώ την Alpha 43 εκατ ευρώ , την Πειραιώς 33 εκατ ευρώ την Eurobank 22εκατ ευρώ την Attica bank 15 εκατ ευρώ την Millennium bank 3 εκατ ευρώ την FBBank 4,5 εκατ ευρώ την Παγκρήτια τράπεζα 4 εκατ ευρώ την Marfin 2 εκατ ευρώ και τις συνεταιριστικές τράπεζες Έβρου και Λήμνου από 300 χιλιάδες ευρώ. Με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία προκύπτει ότι σταδιακά αυξάνεται η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ αν και ορισμένες τράπεζες θα μπορούσαν να κινηθούν επιθετικότερα.
Διευρύνεται η συμμετοχή στην ΕΤΕπ
Την ίδια στιγμή διευρύνονται οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ με στόχο να διατεθούν στην ελληνική οικονομία και ειδικά στις επιχειρήσειςπερί τα 600 εκατευρώ αν και δεν αποκλείεται και αύξηση του. Μέχρι τώρα συμμετέχουν 5 τράπεζες ενώ ο στόχος είναι 8 τράπεζες από την Ελλάδα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Την τρέχουσα περίοδο συμμετέχουνη Alpha bank η οποία θα διαθέσει περί τα 250 εκατ ευρώ , ενώ περίπου 350εκατ ευρώ θα διατεθούν μέσω της Eurobank , Πειραιώς , Emporiki και Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr