Ταυτόχρονα πηγές στην ΤτΕ αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες « έχουν την δυνατότητα αντί να αναζητούν ρευστότητα από τα 28 δις ευρώ να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου στις θυγατρικές τους στο εξωτερικό, επίσης αντί να διανείμουν μερίσματα να διακρατήσουν όλα τα κέρδη που σχεδίαζαν να διαθέσουν στους μετόχους τους ώστε να ενισχύσουν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό». Πάντως οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας έμμεσατο πακέτο των 28 δις ευρώ. Δηλαδή χρησιμοποιούν μέρος της ρευστότητας των 28 δις ευρώ για την Ελλάδα και μέρος της ρευστότητας που έχουν αποκτήσει με ίδια μέσα την διοχετεύουν στο εξωτερικό.
Την ρευστότητα αυτή την προόριζαν για την Ελλάδα αλλά λόγω του πακέτου των 28 δις ευρώ έχουν μεταβάλλει την πολιτική ρευστότητας τους. Υπό φυσιολογικές ή μη συνθήκες είναι εύλογο οι τράπεζες να μπορούν να χρηματοδοτήσουν με ίδια μέσα τις θυγατρικές στο εξωτερικό στην αντίθετη περίπτωση εγείρεται θέμα.
Σημειώνεται ότι το 31% των δανείων της Εθνικής προέρχεται από το εξωτερικό το 26% της Eurobank,το 20% της Πειραιώς 13% της Alpha bank το 8% της Κύπρου και το 5% της Marfin. Το31%της Εθνικής προέρχεται σε ποσοστό 19% από την Τουρκία που αυτοχρηματοδοτείται6% από την Βουλγαρίακαι τα υπόλοιπα από Ρουμανία και άλλες χώρες. Στην Ρουμανία την μεγαλύτερη έκθεση εμφανίζει η Eurobank με 7%επί του συνόλου των δανείων της , η Πειραιώς με 9% η Alpha με 8%.
Από τηνΒουλγαρία προέρχεται το6% των δανείων της Εθνικής , το 6% της Eurobank , το 5% της Πειραιώς και το 2% της Alpha bank. Από την Σερβία προέρχεται το 1% των δανείων της Εθνικής , το 2% της Εurobank , το 2% της Πειραιώς και 2% της Alpha bank. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν με ίδια μέσα να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους στο εξωτερικόκαι οι επικλήσειςή τα επιχειρήματα για το πακέτο των 28 δις ευρώ μάλλον εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr