Όσον αφορά την συμπεριφορά των χρηματιστηρίωντο 2009αναμένεται να κλείσει σε ένα εύρος από το -15% έως το15% για τις μετοχές. Τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης θα καταγραφούν από τα εμπορεύματα και ειδικά τον χρυσό. Ευκαιρίες θα υπάρξουν και στα private equities ενώ αντίθετα, αποφεύγει τα hedge funds.
Από την πλευρά του ο διοικητής της ΑΤΕ Δ. Μηλιάκος σε ομιλία του στο Economist τόνισε ότι η δραστηριοποίηση των τραπεζών στα Βαλκάνια και την Α. Ευρώπη ενδέχεται να βλάψει τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών λόγω της διεθνούς κρίσης. H επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση στις χώρες της Α. Ευρώπης δεν θα επηρεάσει μόνο αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα αλλά μπορεί στην χειρότερη περίπτωση να βλάψει και τα θεμελιώδη μεγέθη των μητρικών ομίλων.
Γενικότερα η κρίση αυτή δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε πολιτική και κοινωνική αναστάτωση , πρέπει να αποτελέσει αφορμή για μια συνολική θεώρηση των σχέσεων της ΕΕ με τα κράτη των Βαλκανίων. Η πολιτική της Ελλάδος θα πρέπει να παραμείνει στην αντίληψη ενός ηγετικού και όχι ενός ηγεμονικού οικονομικού ρόλου. Το 2009 θα είναι μια χρονιά δύσκολη με διάχυτη αβεβαιότητα και αστάθεια. Η αποκατάσταση της ομαλότητας στις διεθνείς αγορές δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2010.
Οι ελληνικές τράπεζες ανάφερε ο κ Μηλιάκος ισχυροποιούνται ενδυναμώνοντας τους ισολογισμούς τους. Οι 6 μεγαλύτερες τράπεζες προχώρησαν το 2008 σε αύξησητων προβλέψεων κατά 28,65 σε σχέση με το 9,8% το 2007. Εξασφαλίζουν ρευστότητα και συμπιέζουν το λειτουργικό κόστος.
Ο διοικητής της ΑΤΕ αναφέρθηκε και στην πολιτική του ομίλου τονίζοντας ότι θα σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά που αντμετωπίζουν συγκυριακά προβλήματα. Η ΑΤΕ στηρίζει το ΤΕΜΠΜΕ και μέχρι τώρα έχει δεχτεί πάνω από 3000 αιτήσεις και έχει διαθέσει περί τα 1200 δάνεια.
Ο υποδιοικητής της ΤτΕ Π Θωμόπουλος επισήμανε ότι λόγω της κρίσης το χειρότερο και πιο ακραίο σενάριο που μπορεί να υπάρξει όσον αφορά τις επισφάλειες είναι ο διπλασιασμός τους αλλά η προσέγγιση αυτή θα πρέπει να θεωρείται ακραία όπως εμφατικά τόνισε. Ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank κ Γκ. Χαρδούβελης τόνισε ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι 4 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης και έκανε λόγω για μια δύσκολη περίοδο που έρχεται.
Πέτρος Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr